Diş fırçalamanın yüzey koruyucu uygulanmış cam iyonomer restorasyonların mikrosızıntısı üzerine etkisi
Effect of tooth brushing on microleakage of glass ionomer restorations with surface protection
- Tez No: 830358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU HAZAR BODRUMLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cam iyonomer siman, Diş fırçalama, Dental sızıntı, Süt dişi, Dental materyal, Glass ionomer cement, Toothbrushing, Dental Leakage, Primary tooth, Dental materials
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çocuk diş hekimliğinde cam iyonomer simanlardaki mikrosızıntı klinik başarı açısından önemlidir. Fırçalamayla materyal yüzeyinde oluşan aşınma ve pürüzlülük mikrosızıntıya neden olabileceğinden yüzey koruyucu uygulaması ile mikrosızıntının önlenmesi hedeflenmektedir. Çalışmamızın amacı; cam iyonomer simanların yüzey koruyucu uygulanması ya da uygulanmaması sonrası diş fırçalama etkisinde mikrosızıntı düzeylerinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla çalışmada; 180 adet çekilmiş süt dişinin bukkal yüzeylerindeki sınıf V kaviteler rezin modifiye cam iyonomer simanla restore edildi ve her grupta eşit sayıda örnek olacak şekilde (n=60) yüzey koruyucu uygulamasına göre üç ana gruba ayrıldı. Tüm örneklere termal siklus uygulandı. Gruplar fırçalama simülasyonuna göre her grupta eşit sayıda (n=12) örnek olacak şekilde beş alt gruba ayrıldı ve farklı sürelerde (fırçalama yapılmayan, 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık, 12 aylık) fırçalama simülasyonu uygulandı. Örnekler 24 saat %2'lik metilen mavisinde bekletildi ve bukkolingual yönde ikiye ayrılarak stereomikroskop ile mikrosızıntı skorlaması yapıldı. Veriler IBM SPSS V23 programıyla analiz edildi. Sonuçlar değerlendirildiğinde; üç ana grubun birbirleriyle karşılaştırılmasında tüm fırçalama sürelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05) ancak koruyucu uygulanmayan grupta daha yüksek mikrosızıntı sonuçları elde edildi. Gruplar kendi içinde fırçalama sürelerine göre değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05) ancak 12 aylık fırçalama yapılan örneklerde daha yüksek mikrosızıntı sonuçları elde edildi. Yüzey koruyucu uygulaması ve fırçalama sonucunda mikrosızıntı açısından istatistiksel olarak anlamlı sonuç elde edilmemiş olsa da restorasyonların yüzey koruyucular ile kaplanmasının daha pürüzsüz bir yüzey ve marjinal bütünlük sağlanmasına katkıda bulunarak, fırça abrazyonunun oluşturacağı olumsuz yüzey özelliklerinin restorasyonlarda görülebilecek mikrosızıntının azaltılmasında faydalı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Microleakage of glass ionomer cements in pediatric dentistry is important for clinical success. Since the abrasion and roughness on the surface of the restorative material as a result of brushing can cause microleakage, it is aimed to prevent microleakage with surface protective applications. The aim of our study was to evaluate microleakage levels in the effect of toothbrushing after the application of glass ionomer cements with or without surface protection. For this purpose, in the study, Class V cavities formed on the buccal surfaces of 180 extracted primary teeth were restored with resin-modified glass ionomer cement and divided into three groups according to the surface preservative application, with an equal number of samples in each group (n=60). Thermal cycle was applied to all samples. The groups were divided into five subgroups with an equal number of samples (n=12) in each group according to the brushing simulation, and brushing simulation was applied at different times (no brushing, 1 month, 3 months, 6 months, 12 months). The samples were kept in 2% methylene blue for 24 hours, and divided in the buccolingual direction, and microleakage was scored with a stereomicroscope. Data were analyzed with IBM SPSS V23 program. When the results were evaluated, no statistically significant difference was found between main groups in all brushing times (p>0.05), but higher microleakage results were obtained in the group without preservatives. When the groups were evaluated according to brushing duration, no statistically significant difference was found (p>0.05), but higher microleakage results were obtained in the samples that were brushed for 12 months. Although statistically significant results were not obtained in terms of microleakage due to surface protection application and brushing, it should be considered that coating the restorations with surface protectors may contribute to a smoother surface and marginal integrity and may be beneficial in reducing the microleakage that can be seen in restorations due to the negative surface properties caused by brush abrasion.