Gesi güney mezarlığı bezemeli mezar taşları
Gesi̇ south cemetery decorated tombstones
  1. Tez No: 830357
  2. Yazar: NURGÜL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Gesi, Mezar, Mezar Taşları, Kayseri, Gesi, Grave, Tombstones
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
-Bu çalışmada Gesi Güney mezarlığında yer alan mezar taşlarının tipolojisi, mezar taşını oluşturan unsurlar, kitabe, süsleme, malzeme ve teknik özellikleri ayrı ayrı ele alınıp değerlendirmesi yapılmıştır. Gerek coğrafi koşullar gerekse insan eliyle oluşan tahribatlar sonucu zarar gören, Gesi Güney mezarlığında yer alan mezar taşlarının günümüzdeki durumları tespit edilerek, akademik bir bakış açısı ile ele alınması söz konusu olmuştur. Gesi Güney mezarlığı eğimli bir arazi üzerinde basamak oluşturur vaziyette Gesi'nin güney mahallesinde yer almakta olup, Melikgazi Belediyesi mülkiyetinde 9316 ada, 13 parselde kayıtlıdır. Bu mezarlık alanında günümüze daha az tahribatla ulaşabilen 45 adet mezar taşı tespit edilmiştir. İhata duvarı ile çevrili olan mezarlık alanının doğu yönünde ana yola yakın vaziyette, yan yana sıralanmış iki adet demirden yapılmış giriş kapısı bulunmaktadır. Bu mezarlık alanında eski ve yeni mezarlıkların bir arada yer aldığı görülmüştür. Mezarlar arasında düz toprak mezarlar, taş sanduka mezarlar, başucu ve ayakucu şahideli, kitabeli mezarlar ile yeni dönem beyaz mermerden yapılmış mezarlar yer almaktadır. Mezar taşları arasında; sarıklı, fesli, kitabeli ve uçları sivri olanlar çoğunlukta olup bunların yanı sıra basit, düz, kitabesiz ve yüksek baş taşları olan mezar taşları da bulunmaktadır. Mezarlık alanında yer alan mezar taşları tipolojik olarak Değerlendirildiğin de toprak, çerçeveli ve çatma lahit mezar olmak üzere üç tipte karşımıza çıkmaktadır. Mezar taşlarında bitkisel, geometrik ve nesnel bezeme örneklerine rastlanmş olup kazıma ve kabartma teknikleri kulanılmıştır. Bu kabristan da yer alan mezarların çoğunun aile mezarlığı şeklinde düzenlenmiş olması dikkati çekmektedir. Mezarlıkta yer alan mezarların çoğunun, özellikle yol kenarına yakın yerlerde yer alan mezarların büyük bir kısmının tahrip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
-In this study, the typology of the tombstones in the Gesi Güney cemetery, the elements that make up the tombstone, inscription, decoration, material and technical features were discussed and evaluated separately. The current condition of the gravestones in the Gesi Güney cemetery, which were damaged as a result of both geographical conditions and human-made destruction, was determined and discussed from an academic perspective. Gesi Güney cemetery is located in the southern neighborhood of Gesi, forming a step on a sloping land, and is registered on island 9316, parcel 13, under the ownership of Melikgazi Municipality. In this cemetery area, 45 tombstones that survived to the present day with less damage were identified. There are two iron entrance gates lined up side by side on the east side of the cemetery area, which is surrounded by a containment wall, close to the main road. It has been observed that old and new cemeteries are located together in this cemetery area. Among the graves, there are flat earthen graves, stone cist graves, graves with witnesses and inscriptions at the head and foot, and graves made of new period white marble. Among the gravestones; The majority are those with turbans, fez, inscriptions and pointed tips, but there are also simple, plain, inscription-less tombstones with high headstones. The gravestones in the cemetery are typologically When evaluated, there are three types of graves: earthenware, framed and roofed sarcophagus. Examples of floral, geometric and objective decoration were found on the gravestones, and engraving and relief techniques were used. It is noteworthy that most of the graves in this cemetery are arranged as family cemeteries. It is seen that most of the graves in the cemetery, especially those located near the roadside, have been destroyed.