186 numaralı Şer'iyye Sicili'ne göre Pirlepe kazâsı (h:1267-1270/m:1850-1853)
Pirlepe accident according to the Şer'iyye Registration number 186 (h:1267-1270/m:1850-1853)
  1. Tez No: 830415
  2. Yazar: RUMEYSA EYVAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BAHA ÖZTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Mahkeme, Kadı, Şer'iyye Sicili, Pirlepe, Ottoman State, Court, Judge, Sharia Registry, Prilep
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tez çalışmasında, (H:1267-1270/M:1850-1853) yıllarına ait“186 Numaralı Pirlepe Şer'iyye Sicili'nin”içerisindeki belgelerin özetleri hazırlanmıştır. Söz konusu dönemde Pirlepe kazasının idari ve sosyo-ekonomik yapısı üzerinde durulmuştur. Bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde“186 Numaralı Pirlepe Şer'iyye Sicili'nin”(H:1267-1270/M:1850-1853) tanıtımı ve değerlendirilmesi yapılmıştır. İkinci bölümde,“186 Numaralı Pirlepe Şer'iyye Sicili'nin”(H:1267-1270/M:1850-1853) tasnifi yapılıp, Pirlepe'de sosyo-ekonomik hayata dair bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise,“186 Numaralı Pirlepe Şer'iyye Sicili'nin”(H:1267-1270/M:1850-1853) belge özetlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, summaries of the documents in the“Prilepe Court Registry No. 186”belonging to the years (H:1267-1270/M:1850-1853) were prepared. In the mentioned period, the administrative and socio-economic structure of the town of Prilep was emphasized. This thesis consists of three parts. In the first part, the introduction and evaluation of“Prilepe Sharia Registry No. 186”(H:1267-1270/M:1850-1853) was made. In the second part, the classification of“Prilepe Sharia Registry No. 186”(H: 1267-1270/M:1850-1853) was made and information about the socio-economic life in Prilep was given. In the third part, the document summaries of the“Prilepe Court Registry No. 186”(H:1267-1270/M: 1850-1853) are given.