Good governance and sustainable development in algeria: An econometric analysis 1989-2021
Cezayır'da iyi yönetişim ve sürdürülebilir kalkınma: Ekonometrik bir analiz 1989-2021
  1. Tez No: 830500
  2. Yazar: ABDELHEQ DAHMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ GENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, İyi yönetişim, Ekonomik boyut, Sosyal boyut, Çevresel boyut, Cezayir, Sustainable development, Good governance, Economic dimension, Social dimension, Environmental dimension, Algeria
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Ekonomi Politiği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orta Doğu Ekonomisi
  13. Sayfa Sayısı: 376
Özet
Bu tez, 1989-2021 yılları arasında Cezayir'de yönetişim aktörleri ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Nitel bir durum çalışması yaklaşımını nicel çoklu regresyon analizi ile birleştiren bu çalışma, devlet, kamu sektörü, özel sektör, sivil toplum ve siyasi partiler gibi yönetişim aktörlerinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmadaki sorumluluklarını ve etkisini araştırmaktadır. Tez aynı zamanda, sürdürülebilirliği teşvik etmede Cezayir'de yaygın olan hiyerarşik, pazar ve ağ yönetişim modellerinin etkinliğine de değinmektedir. İlk bölüm, iyi yönetişimi ve sürdürülebilir kalkınmayı anlamak için kavramsal bir çerçeve sunmaktadır. Bu bağlamda çeşitli paydaşlar arasındaki ortaklıkların ve sürdürülebilir kalkınmayı ilerletmedeki rollerinin vurgusu yapılmaktadır. Ayrıca bütün aktörlerin aynı anda kalkınmasını hedefleyen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin önemine odaklanılmaktadır. İkinci bölüm, Cezayir'deki yönetişim felsefesini incelenmektedir. Bu çerçevede Cezayir'de tek parti sisteminden daha hesap verebilir ve rekabetçi bir siyasi aşamaya geçişi vurgulanmaktadır. Ayrıca Yönetişim alanında çeşitli aktörlerin karşılaştığı zorluklar, kamu yönetimi sorunları, özel sektör tekelciliği ve sivil toplumun bağımlılığı gibi konularda ele alınmaktadır. Bölüm sonunda etkili yönetişim için aktörler arasındaki iş birliği ve açıklık önemine vurgu yapmaktadır. Üçüncü bölüm, Cezayir'de sürdürülebilir kalkınmanın sosyal, ekonomik ve çevresel yönlerine odaklanmaktadır. Ülkenin ekonomi politikası, nüfus artışı, yoksulluk düzeyleri ve çevre sorunları değerlendirilmektedir. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için tüm bu yönlerin ele alınmasının önemi vurgulanmaktadır. Dördüncü bölümde, çalışma ve çeşitli Cezayir aktörlerinin yönetişimdeki sorumluluklarının etkinliğini değerlendirilmektedir. Bu bağlamda devletin önemi, sivil toplumun katılımı ve özel sektörün etkisi analiz edilmektedir. Bölüm sonunda, SDG'leri gerçekleştirmede yönetişimin önemine odaklanırken, üstesinde gelinmesi gereken zorunluklarda işaret etmektedir. Beşinci ve altıncı bölümlerde, araştırma tasarımı, veri analizi yöntemi ve çalışma değişkenleri açıklanmaktadır. Birincil ve ikincil kaynaklardan elde edilen verilerle nitel bir durum çalışması yöntemi kullanılarak, her yönetişim aktörünün sürdürülebilir kalkınmaya katkısı değerlendirilmektedir. Araştırma, yönetişim aktörleri ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki bağlantıyı incelemek için çoklu regresyon analizi kullanmaktadır. Bu tez, Cezayir'de yönetişimdeki aktörlerin sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmedeki rolünün kapsamlı bir şekilde incelenmesini sağlamaktadır. Ayrıca, karmaşık SDG zorluklarına yaklaşmak için kapsayıcı karar alma, ortaklıklar ve etkili yönetişim modellerinin önemini vurgulamaktadır. Elde edilen bulgular, karar alıcılar için değerli rehberlik yapacak düzeydedir. Bu bağlamda Cezayir için daha sürdürülebilir ve eşitlikçi bir geleceğin sağlanması için çok Paydaşlı bir yaklaşımın güçlenmesini destekleyecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore the connection between governance actors and sustainable development in Algeria from 1989 to 2021. It combines an a of case studies with analysis using multiple regression. The study investigates how governance actors, including the state, public sector, private sector, civil society and political parties contribute towards achieving the SDGs. Additionally, it examines the effectiveness of governance models in Algeria such as market based and network based models in promoting sustainability. In the chapter a conceptual framework is provided to understand governance and sustainable development. It emphasizes the importance of partnerships among stakeholders and their role in advancing development while ensuring inclusivity. The second chapter focuses on Algeria's governance philosophy by highlighting its transition from a one party system to a competitive political landscape. Various challenges faced by actors involved in governance such as public administration issues, monopolies within the sector and dependence on civil society are examined. The chapter emphasizes the significance of collaboration and openness among actors for governance. On to the chapter which delves into economic and environmental aspects of sustainable development in Algeria (Chapter 3), the evaluation takes into account the country's policies, population growth, poverty rates and environmental concerns. It stresses the importance of addressing all these aspects to achieve development goals. In chapter four of the study the effectiveness of actors responsibilities in governance is assessed. The role of the government, involvement of society and impact of the sector are carefully examined. This chapter highlights how governance plays a role in achieving SDGs while acknowledging the obstacles that need to be overcome. The fifth and sixth chapters provide details on the research design, methodology for data analysis and variables studied. By using data from secondary sources a qualitative case study approach is employed to evaluate each actors contribution towards development. The research also utilizes multiple regression analysis to explore the connection between governance actors and sustainable development. This thesis thoroughly explores how governance actors in Algeria contribute to achieving development goals. It emphasizes decision making processes, partnerships and effective governance models as elements in addressing complex challenges associated with SDGs. The findings offer insights for policymakers and promote a multi stakeholder approach towards creating a more sustainable and equitable future for Algeria.