Çocukluk çağı travmalarının iletişim, çatışma ve stres yönetimi becerilerine yansımaları
Reflections of childhood traumas on communication, conflict and stress management skills
  1. Tez No: 830510
  2. Yazar: ELİF SEVİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travması, stres yönetimi, iletişim yönetimi, çatışma yönetimi, örgüt psikolojisi, Childhood trauma, stress management, communication management, conflict management, organizational psychology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, çocukluk çağında yaşanan travmaların örgütsel yaşamdaki iletişim, çatışma ve stres yönetimi becerilerine (İÇSYB) etkisi incelenmektedir. Nicel paradigma kapsamında betimsel, ilişkisel ve nedensel karşılaştırmalı model kullanılmış olup toplam 231 katılımcının verisi analiz edilmiştir. Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği: ile İÇSYB Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların en çok duygusal ihmal en az cinsel istismar boyutlarında travmaları vardır. Kadınlar, erkeklerden daha çok duygusal ve cinsel istismar ile duygusal ihmale maruz kalmıştır. Erkeklerin İÇSYB puanları kadınlardan yüksektir. Eğitim düzeyinin düşmesi, kendi ve aile geliri ile anne ve baba eğitim düzeyinin düşük olması, kendinin ya da ebeveynlerinin boşanmış olması, kardeş sayısının ve yaşın artmasıyla daha yüksek çocukluk çağı travması görülmektedir. İÇSYB ortalamaları travması olmayanlarda, düşük, orta ve yüksek travması olanlara kıyasla daha yüksektir. Travmalar, stres yönetimiyle olumlu, çatışma yönetimi, iletişim yönetimi ile olumsuz yönde ilişkili bulunmuştur. Regresyon analizlerinde çocukluk duygusal ihmal tarafından iletişim yönetiminde %14.3 ve çatışma yönetiminde %7.9 , duygusal istismar tarafından ise stres yönetiminde %3.8 varyans açıklandığı belirlenmiştir. Bu bulgular çocukluk çağı travmalarının bireyin yalnızca özel yaşamına değil iş yaşamlarını da etkilediğini göstermektedir. Çalışmanın sonuçları ve doğurguları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of childhood trauma on communication, conflict, and stress management skills (CCCSM) in organizational settings. A descriptive, correlational, and causal-comparative model was used within the quantitative paradigm and data from 231 participants were analyzed. The Childhood Trauma Scale and the CCCSM Scale were used. The participants had traumas mostly in the dimensions of emotional neglect and least in the dimensions of sexual abuse. Women were more exposed to emotional and sexual abuse and emotional neglect than men. Men's CCCSM scores were higher than women's. Higher levels of childhood trauma were observed with decreasing educational attainment, low personal and family income, low parental and maternal education, divorce of self or parents, increasing number of siblings, and increasing age. The mean CCCSM was higher in those with no trauma compared to those with low, medium, and high trauma. Trauma was positively associated with stress management and negatively associated with conflict and communication management. In regression analyses, childhood emotional neglect explained 14.3% of the variance in communication management and 7.9% of the variance in conflict management, and emotional abuse explained 3.8% of the variance in stress management. These findings suggest that childhood trauma not only affects an individual's personal life, but also their professional life. The results and implications of the study are discussed.