Boru bağlantı klipslerinin farklı yükleme koşullarında mekanik özelliklerinin sonlu elemanlar yöntemiyle incelenmesi
Investigation of mechanical properties of pipe connection clips in different loading conditions by finite element method
  1. Tez No: 830686
  2. Yazar: OSMAN BERK BULDANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA MURAT YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: boru bağlantısı, cıvata, gerilme, iç basınç. 2023, 39 sayfa, pipe connection, bolt, stress, internal pressure. 2023, 39 pages
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmada 2 borunun manşon yardımı ile birleştirilip ve 4, 6 ve 8 adet eşdeğer uzaklık mesafesine sahip olan cıvatalar ile bağlantısı yapılmış ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Civataların bağlantısı manşon üzerinden yapılmış ve merkeze göre manşon deliklerinin etkisi ve civata malzemelerinin etkisi incelenmiştir. Yapısal çelik, gri dökme demir, paslanmaz çelik ve titanyum alaşım civata malzemesi olarak seçilmiştir. İncelemelerde sayısal analiz yöntemlerinden sonlu elemanlar analizi bir paket program ile gerçekleştirilmiştir. Hidrostatik basınç ve saf eğilmeye maruz bırakılan boru birleşiminde oluşan gerilmeler yorumlanmıştır. Kullanılan civata sayısı ve yerleri hidrostatik basınç sonuçlarında boru sistemi için etkili olmadığı görülmüş fakat eğilmede 6 civata kullanımının en uygun olduğu belirlenmiştir. Boru merkezine en yakın civata yerleşimi borulardaki eğilme gerilmelerini azaltmaktadır. Manşon yüzeyi gerilmelerinde en ideal sonuçlar 6 civata kullanımında meydana gelmiştir. Elastisite modülü düşük olan civataların kullanımı manşon üzerinde daha düşük gerilmeler oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Investigation of In this study, 2 pipes were connected with the usage of a sleeve and connected with 4, 6 and 8 bolts with equivalent distances and their mechanical properties were investigated. The connection of the bolts was made through the sleeve and the effect of the sleeve holes according to the centre and the effect of the bolt materials were examined. Structural steel, grey cast iron, stainless steel and titanium alloy were selected as bolt materials. Finite element analysis, one of the numerical analysis methods, was carried out with a package programme. The stresses in the pipe joint subjected to hydrostatic pressure and pure bending were interpreted. The number and locations of bolts used were not found to be effective for the pipe system in hydrostatic pressure results, but it was determined that the use of 6 bolts in bending was the most appropriate. The bolt placement closest to the pipe centre reduces the bending stresses in the pipes. The most ideal results in sleeve surface stresses occurred with the use of 6 bolts. The use of bolts with low modulus of elasticity created lower stresses on the sleeve.