Geç başlangıçlı intrauterin gelişme geriliği olan gebelerde fetal hemodinamik sonuçlar
Fetal hemodynamic results in late-onset intauterine growth restriction
- Tez No: 830687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İntrauterin Gelişme Geriliği, Hepatik Arter Doppler Ultrason, Intrauterine Growth Restriction, Hepatic Artery Doppler Ultrasound
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, geç başlangıçlı intrauterin gelişme geriliği olan gebeler ile fetal gelişme geriliği olmayan gebelerin doppler ölçümlerini karşılaştırmak ve doppler ölçümlerinin gebelik sonuçları ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif kesitsel tipteki bu çalışma, 01 Nisan 2022 - 01 Ekim 2022 tarihleri arasında Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Perinatoloji ve Gebe Poliklinikleri'nde, her grupta 30 toplam 90 hasta olmak üzere Ciddi IUGR (fetal AC veya TFA0,05). Ciddi ve orta IUGR olanların doğum ağırlığının, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu belirlenmiştir (χ2=54,565; p0,05). Ciddi IUGR grubunda HA PI ile UA PI arasında negatif yönde, MCA PI ve CPR ile pozitif yönde korelasyon saptanmıştır. (r=-0,204, p=0,001; r=0,211, p=0,001; r=0,233, p=0,002) Sonuç: Gebeliklerin %3-9'unu etkileyen, perinatal mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenlerinden biri olan, yeterli fetal izlem, uygun doğum zamanlaması ve travay yönetimi ile kötü perinatal sonuçların engellenebildiği IUGR'li hastalarda erken ve doğru tanı çok önemlidir. IUGR olgularında doppler ultrasonografi klinik pratikte yaygın kullanılmaktadır. Çalışma sonuçlarımız rutin değerlendirilen arterlerin yanı sıra hepatik arter dopplerinin de IUGR da tanıda önemli bir yeri olabileceği ve henüz literatürde yeterince yer bulmamış olan hepatik arter dopplerinin geniş kapsamlı, çok merkezli, prospektif, randomize kontrollü çalışmalar ile detaylıca değerlendirilmesinin faydalı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the Doppler measurements of pregnant women with late-onset intrauterine growth restriction and those without fetal growth retardation and to investigate the relationship between Doppler measurements and pregnancy outcomes. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study was conducted between 01 April 2022 and 01 October 2022 in Dr. Sami Ulus Gynecology, Child Health and Diseases Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic Perinatology and Pregnancy Polyclinics, 30 in each group, a total of 90 patients; It was conducted with three groups: severe IUGR (fetal AC or TFA 0.05). It was determined that the birth weight of those with severe and moderate IUGR was significantly lower than the control group (χ2=54.565; p0.05). In the severe IUGR group, a negative correlation was found between HA PI and UA PI, and a positive correlation with MCA PI and CPR. (r=-0.204, p=0.001; r=0.211, p=0.001; r=0.233, p=0.002) Conclusion: Early and accurate diagnosis is very important in patients with IUGR, which affects 3-9% of pregnancies and is one of the leading causes of perinatal mortality and morbidity. Poor perinatal outcomes can be prevented with adequate fetal monitoring, appropriate birth timing and labor management. Doppler ultrasonography is widely used in clinical practice in IUGR cases. Our study results show that, in addition to routinely evaluated arteries, hepatic artery doppler may be important in the diagnosis of IUGR, and that hepatic artery doppler, which has not yet found sufficient coverage in the literature, may be useful to be evaluated in detail in extensive, multicenter, prospective, randomized controlled studies.