Laparoskopik sleeve gastrektomi ameliyatında stapler hattı güçlendirmetekniklerinin postoperatif erken dönem sonuçları üzerine etkisi
Effects of staple line reinforcement techniques on early postoperative outcomes in laparoscopic sleeve gastrectomy surgery
  1. Tez No: 830693
  2. Yazar: NEDİM ARDA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN BULUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Laparaskopik sleeve gastrektomi, omentopeksi, obezite, Laparoscopic sleeve gastrectomy, omentopexy, obesity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve amaç: LSG'nin kilo kaybı ve obeziteye bağlı komorbiditelere karşı başarılı sonuçlara sahip olması sebebiyle son yıllarda en sık kullanılan bariatrik cerrahi prosedürlerden biri olmuştur. Tüm bu avantajlarına rağmen postoperatif gelişen kaçak ve kanama gibi ciddi komplikasyonları vardır. Çalışmamızda Laparaskopik Sleeve Gastrektomi Stapler Hattı Güçlendirme Tekniklerinden komplet ve inkomplet omentopeksi uygulanan ve uygulanmayan vakaları kanama, kaçak, intraabdominal apse, yatış süresi gibi postoperatif erken dönem sonuçları açısından karşılaştırmayı amaçladık. Materyal metod: 2022-2023 yılları arasında LSG yapılan 104 hasta çalışmamıza katıldı. Hastalar 3(üç) gruba ayrıldı. Grup-1 sadece LSG yapılan hastalardan, Grup-2 LSG + inkomplet omentopeksi yapılan hastalardan, Grup-3 ise LSG + komplet omentopeksi yapılan hastalardan oluşturuldu. Analiz sürecinde ilk olarak tanımlayıcı analizler yapılarak eksik veya yanlış hatalı veri olup olmadığı kontrol edilmiş ve demografik bilgilere ilişkin frekanslar yorumlanmıştır. Daha sonra tüm tıbbi değişkenler kategorik olduğu için nonparametrik analiz yöntemlerinden Ki- kare Testi kullanılmıştır. Bulgular: Postoperatif hemoraji omentopeksi yapılan gruplarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldı. Omentopeksi yapılan gruplarda kaçak, kanama ve intraabdominal apse izlenmedi. 1(bir) hastada kaçak(%0.9), 2(iki) hastada replasman gerektiren hemoraji(%1.8) ve 1(bir) hastada(%0.9) da intraabdominal apse izlendi. Omentopeksi yapılmayan grupta yatış süresi daha uzun izlendi. Sonuç: LSG sonrası stapler hattını inkomplet ya da kompletomentopeksi ile kontinu olarak kapatmak; kaçak oranını, kanamayı, hastane yatış süresini ve intraabdominal apseyi azaltmaktadır. Laparaskopik sleeve gastrektomi sonrası stapler hattını güçlendirmek, ameliyat süresi ve maliyetini artırsa da, belirli bir tecrübeye ulaştıktan sonra, kabul edilebilir ameliyat süresi ve maliyeti ile; sütur hattının omentopeksi ile güçlendirilmesinin yukarıda bahsettiğimiz avantajlarıyla birlikte kabul edilebilir olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Due to its successful results in weight loss and obesity-related comorbidities, Laparoscopic Sleeve Gastrectomy (LSG) has become one of the most frequently used bariatric surgical procedures in recent years. Despite all these advantages, there are serious complications such as postoperative leaks and bleeding. In our study, we aimed to compare the postoperative early period results such as bleeding, leak, intra-abdominal abscess, and hospitalization time in cases where complete and incomplete omentopexy strengthening techniques for the Laparoscopic Sleeve Gastrectomy Stapler Line were applied and not applied. Materials and Methods: 104 patients who underwent LSG between 2022- 2023 participated in our study. The patients were divided into three groups. Group-1 consisted of patients who only underwent LSG, Group-2 consisted of patients who underwent LSG and incomplete omentopexy, and Group-3 consisted of patients who underwent LSG and complete omentopexy. During the analysis process, descriptive analyses were first made to check for any missing or incorrect data and demographic- related frequencies were interpreted. Subsequently, since all medical variables were categorical, the Chi-square Test, a nonparametric analysis method, was used. Findings: Postoperative hemorrhage significantly decreased in the groups where omentopexy was performed. In the groups where omentopexy was applied, no leak, bleeding, or intra-abdominal abscess were observed. There was a leak in one patient (0.9%), hemorrhage requiring replacement in two patients (1.8%), and intra- abdominal abscess in one patient (0.9%). The hospital stay was longer in the group without omentopexy. Conclusion: Continuously closing the stapler line after LSG with incomplete or complete omentopexy reduces the rate of leakage, bleeding, hospitalization time, and intra-abdominal abscess. Although strengthening the stapler line after laparoscopic sleeve gastrectomy increases the operation time and cost, after reaching a certain experience, we believe that strengthening the suture line with omentopexy is 12 acceptable with the above-mentioned advantages, along with an acceptable operation time and cost.