Evaluation of the factors affecting the crestal bone level in implants with different designs
Farklı tasarıma sahip implantlarda krestal kemik seviyesine etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
- Tez No: 830819
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSER ÇAKAR, DOÇ. DR. BAŞAK BIYIKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Marjinal Kemik Kaybı, İmplant Makro Dizaynı, Vertikal Mukoza Kalınlığı, Keratinize Doku Genişliği, İmplant Omzu, Marginal Bone Loss, Implant Macro-design, Vertical Mucosa Thickness, Keratinized Tissue Width, Implant Shoulder
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, boyun bölgesinde farklı makro tasarımlara sahip implantlarda marjinal kemik kaybı (MKK) miktarını değerlendirmek ve hastayla ilişkili faktörlerin dental implantlar etrafındaki MKK üzerindeki etkisini değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Posterior maksiller veya mandibular bölgelerde tek diş kaybı olan otuz iki hasta dahil edildi ve rastgele test (n = 16) veya kontrol (n= 16) gruplarına ayrıldı. Sondalanabilen cep derinliği (SCD), klinik ataşman seviyesi (KAS), sondalamada kanama (SK) ve plak indekslerinden oluşan tüm ağız klinik periodontal ölçümler kaydedildi. Ayrıca başlangıçta dişsiz bölgede vertikal mukoza kalınlığı (VMK) ve keratinize doku genişliği (KDG) kaydedildi. Farklı makro tasarımlara sahip implantlar (DTI Power 4 veya DTI-1 Standart) sırasıyla test ve kontrol gruplarındaki hastaların maksiller veya mandibular posterior dişsiz bölgelerine yerleştirildi. MKK, tek aşamalı implant cerrahisinden 10 gün, 3 ve 6 ay sonra alınan standart periapikal radyografilerde kretin en koronal kısmı (K),implant omuzu (IO), ilk kemik-implant teması (iKİT) arasındaki mesafeler ölçülerek değerlendirildi. İmplant stabilitesi, cerrahi günü ve 3. ayda yapılan rezonans frekans analizi (RFA) ile değerlendirildi. Farklı zaman noktalarında gruplar arası ve grup içi karşılaştırmalar ve farklı değişkenler arasındaki korelasyonlar parametrik olmayan testlerle analiz edildi. BULGULAR: IO-K ve IO-iKİT mesafelerinin radyografik ölçümü, hem kontrol hem de test gruplarında 3. ve 6. ay takiplerinde başlangıca göre daha düşüktü (p0.05). İki gruptaki implantların stabilitesi 3. ayda başlangıç seviyesine göre daha yüksekti (p0.05). Kontrol grubunda 3. ve 6. aylarda VMK, KDG ve IO-K-d mesafesi arasında pozitif korelasyon vardı. Test grubunda KDG ve IO-K-m mesafesi 6. ayda pozitif korelasyon gösterdi. SONUÇ: MKK, minimize edilebilecek çok faktörlü bir olgudur, ancak implant makro tasarımının MKK'yI etkilemediği görülmektedir. İmplant ve hastayla ilgili faktörlerin MKK üzerindeki etkisini gözlemlemek için uzun süreli çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study is to evaluate the amount of marginal bone loss (MBL) in implants with different macro-designs at the neck portion and, to evaluate the effect of patient related factors on MBL around dental implants. MATERIALS AND METHODS: Thirty-two subjects with single tooth loss in the posterior maxillary or mandibular sites were included and randomly assigned into test (n=16) or control (n=16) groups. Full-mouth clinical periodontal measurements consisting of probing pocket depth (PPD), clinical attachment level (CAL), bleeding on probing (BOP) and plaque indexes were recorded. Also, vertical mucosa thickness (VMT) and keratinized tissue width (KTW) at the edentulous site were recorded at baseline. Implants with different macro-designs (DTI Power 4 or DTI-1 standard) were placed into the maxillary or mandibular posterior edentulous sites of the subjects in the test and control groups, respectively. MBL was evaluated by measuring the distances between implant shoulder (IS), the most coronal portion of the crest (C) and first bone-implant contact (fBIC) on the standardized peri-apical radiographs which were taken at 10 days, 3 and 6 months following the one-stage implant surgery. The implant stability was evaluated by resonance frequency analysis (RFA) performed at the day of surgery and 3rd month. Inter- and intra-group comparisons at different time points and the correlations between different variables were analyzed by non-parametric tests. RESULTS: Radiographic measurement of IS-C and IS-fBIC distances were lower at 3rd and 6th month follow-ups compared to baseline in both control and test groups (p0.05). Stability of the implants in two groups were higher at 3rd month in comparison to baseline (p0.05). There was positive correlation between VMT, KTW and IS-C-d distance at 3rd and 6th months in the control group. KTW and IS-C-m distance were positively correlated at 6th month in the test group. CONCLUSION: MBL is a multifactorial phenomenon that may be minimized, however, implant macro-design does not seem to affect MBL. Long-term studies should be conducted to observe the impact of implant and patient related factors on MBL.