Emotivism as a metaethical theory
Metaetik bir teori olarak duyguculuk
- Tez No: 830876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ PARKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: doğalcı yanılgı, açık soru, duyguculuk, duygucu anlam, naturalistic fallacy, open question, emotivism, emotive meaning
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Analitik felsefenin ve mantıksal pozitivizmin yirminci yüzyılda yükselişe geçmesiyle metaetik bir teori olarak ortaya çıkan duyguculuk (emotivism) bu çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Non-cognitive (bilişsel olmayan) bir metaetik teori olarak kabul gören duyguculuk ilk olarak A. J. Ayer tarafından Language, Truth and Logic kitabında öne sürülmüş daha sonra C. L. Stevenson tarafından geliştirilmiştir. Bu çalışmada duygucu etik teorisinin kurucusu Ayer ve diğer temsilcisi Stevenson'ın ahlak felsefelerini analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle etiğin tarihsel gelişimine ve çeşitlerine kısaca değinildikten sonra Hume'un 'olan' ile 'olması gereken' arasında yaptığı ayrımın metaetik disiplininin ortaya çıkısında nasıl etkili olduğu detaylandırılacaktır. Ayrıca metaetik genel hatlarıyla incelenerek, en önemli temsilcilerinden G.E. Moore'un doğalcı yanılgı kavramı ve açık soru argümanı analiz edilmeye çalışılacaktır.Sonraki bölümlerde Ayer ve Stevenson'ın duygucu anlam kavramları ele alınarak bu filozofların felsefi metotları genel hatlarıyla incelenecek ve teorileri arasındaki farklar netleştirilmeye çalışılacaktır. Bu bağlamda Ayer ve Stevenson'ın duygucu etik teorilerine getirilen eleştiriler analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
Emotivism as a metaethical theory which arose in the twentieth century with the growth of analytic philosophy and logical positivism is the main subject of this study. This theory, which is accepted as a non-cognitivist meta-ethical theory, was first stated by A. J. Ayer in Language, Truth and Logic and later developed by C. L. Stevenson. In this study, the main purpose is to analyze the moral philosophy of Ayer and Stevenson. In accordance with this purpose, after briefly emphasizing the historical development of ethics and types of it, Hume's is-ought distinction will be elaborated in the context of its influence on the emergence of the meta-ethical discipline. In addition, the general points of meta-ethics will be examined and G.E. Moore's concept of naturalistic fallacy and open-question argument will be analyzed. In the following parts of this thesis, by considering their concepts of emotive meaning, the philosophical aims and methods of Ayer and Stevenson will be examined, and then the distinctions between their theories will be clarified. In this regard, the theoretical and pragmatic criticisms of their emotive ethical theories will be examined. Finally, the impact of emotional ethical theory on social moral values will be discussed.