Aristoteles etiğinde ve duygusalcılıkta etik bilgi sorunu
The problem of ethical knowledge in the ethics of Aristotle and emotivism
  1. Tez No: 150781
  2. Yazar: AYDIN GELMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HARUN TEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Bilgi, Değer, Değer Yargıları, Duygusalcılık, Çözümleme, Ethics, Ethical Knowledge, Value, Value Judgement, Emotivism, Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Ill ÖZET GELMEZ Aydın. Aristoteles Eriğinde ve Duygusalcılıkta Erik Bilgi Sorunu, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu çalışmada, felsefeyi bilim dilinin mantıksal çözümlemesi olarak gören mantıkçı pozitivizmin etikteki yansıması olan duygusalcılık konu edinilmektedir. Duygusalcılık eriğin etik tümceler dedikleri değer yargılan ve normların çözümlenmesi dışında kalan kısmını bütünüyle normatif olarak görmekte ve etik bilginin olanağım yadsımaktadır. Çalışmamız duygusalcılığın bu savım eleştirel biçimde ele alacak ve inşam bütünlüğünde gören antropolojik bir bakış ve etik bilgi nesnesinin ontolojik yapısını hesaba katan ontolojik bir bakış olmaksızın etik yapılamayacağım göstermeye koyulacaktır. Bu amaca ulaşmak için, çalışmanın birinci bölümünde duygusalcılığın eleştirisi için uygun bir zemin olarak gördüğümüz Aristoteles etiği incelenecektir. İkinci bölümde duygusalcılığın temsilcileri olan Alfred Jules Ayer ve Charles Leslie Stevenson' un görüşleri serimlenecektir. Sonuç bölümünde ise duygusalcılığın etiği ele alışındaki kusurlar ile etik bilginin ne suretle olanaklı olduğu gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT GELMEZ Aydın. The Problem of Ethical Knowledge in the Ethics of Aristotle and Emotivism, Master's Thesis, Ankara, 2006. This thesis studies emotivism which is an extension of logical positivism into ethics. According to logical positivism philosophy is the analysis of language of science. And depending on this approach, emotivists argue that ethics except the part of it that analyses value judgements and norms is normative ethics, wholly. And emotivists deny the posibility of ethical knowledge. In this study these assertidn of emotivism going to be studied critically and it is going to be tried to show that it can not be dealt with ethics without having an anthropological looking which researchs man as a whole, and without having an ontological looking which takes into consideration ontological nature of ethical object. In reaching this aim, in the first chapter ethics of Aristotle of which we think to be a proper base for the critics of emotivism will be subjected. And in the second chapter the views of Alfred Jules Ayer and Charles Leslie Stevenson will be manifested. And in The Conclusion defects of emotivism in dealing with ethics and how ethical knowledge is possible will be showed.