Koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürecinde beden eğitimi öğretmenlerinin kaygı düzeylerinin incelenmesi
An investigation of physical education teacher's anxiety levels during the coronavirus (Covid-19) pandemic process
  1. Tez No: 830914
  2. Yazar: EYÜP KAYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ PEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anxiety, Covid-19, Teacher, Physical Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu araştırmada Koronavirüs (Covid-19) Pandemisi Sürecinde Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Covid-19 salgını dönemindeki kaygı seviyelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Nicel araştırma metotlarında yer alan tarama modeli araştırma metodu olarak kullanılmıştır. Araştırmanın kapsamını toplamda 268 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni oluşturmaktadır. Elde edilen veriler çevrimiçi anket metodu ile toplanmıştır. Araştırmada 1964 yılında Spielberg ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş Le Compte ve Öner tarafından ise Türkçe uyarlaması standardizasyonu 1974-1977' de yapılmış 4' lü likert tipli ölçek kullanılmıştır. Yapılan araştırmanın veri analizlerinin yapılabilmesi için SSPS 26 (Statistical Package for Social Science) istatistik paket program kullanılmış ve dataların elde edilmesinden sonra katılımcı bireylerin ölçeklendirmede bulunan maddelere verdiği her cevap SSPS programına aktarılmıştır. Verilerin homojenlik ve varyansları test edilmiş, normalite durumlarına uygun testler tercih edilmiştir. İkili karşılaştırmalarda Independent Samples T Test, farklılık kaynağının tespit edilmesinde ise Tukey HSD testi ve çoklu kıyaslamalarda ise One-Way Anova kullanılmıştır. Bu araştırmada cinsiyet değişkenine göre durumluk kaygı değerinden istatistiki bir değişim gözlenmemiştir. Erkeklere ait sürekli kaygı ortalama değerlerinin kadınlarınkinden istatistiki olarak yüksek olduğu görülmüştür. Medeni durum ve yaş faktöründe durumluk ile sürekli kaygı ortalamaları kıyaslandığında herhangi bir fark tespit edilememiştir. Baba eğitim durumu faktörüne bağlı kaygı değişiminde istatistiki olarak bir fark gözlenmemiştir. Anne eğitim durumu faktörüne bağlı kaygı değişiminde annesi ortaokul mezunu olanların durumluk ve sürekli kaygı değerlerinin annesi ilkokul ve lise mezunlarına göre istatistiki anlamda yüksek olduğu görülmüştür. Bu çalışma bulgularına dayanarak; Covid-19 salgını sürecinde erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere nazaran kaygı düzeyinin daha yüksek olduğu, yaş medeni durum ve baba eğitim düzeyine bağlı olarak kaygı değerlerinde istatistiki değişim olmadığı, anne eğitim düzeyi ortaokul olan öğretmenlerin diğer eğitim kademelerinden istatistiki anlamda daha yüksek değere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Sözcükler : Kaygı, Covid-19 süreci, Öğretmen, Beden Eğitimi
Özet (Çeviri)
An Investigation of Physical Education Teachers' Anxiety Levels During the Coronavirus (Covid-19) Pandemic Process.The general survey model, one of the quantitative research methods, was used in this research. The scope of the research consists of 268 Physical Education and Sports Teachers in total. The data were collected with online questionnaire method. 4 Point Likert Scale - developed by Spielberg and his friends in 1964 and made its Turkish adaptation standardization by Le Compte and Öner in 1974-1977 - was used in this research. In order to conduct data analyses of the research, SPSS 26 (Statistical Package For Social Science) was used, and after the collection of the data, the answers given by the participants were transferred to the SPSS program by the researcher. Homogeneity and variances of the data were tested and tests were preferred according to its normality. Independent Samples Test was used in binary comparisons, One-Way Anova was used in multiple comparisons and Tukey HSD Test was used to determine the sources of difference. In this study, no statistical change was observed in the value of state anxiety according to the gender variable. It was observed that the average value of the trait anxiety of men was statistically higher thanwomen's. No difference was observed between the average values of state and trait anxiety according to the participants' marital status and age factors. There isno statistically difference in the change of anxiety due to the Father Educational Status factor. In the change of anxiety due to the mother's educational status factor, it was observed that the state and trait anxiety values of the participants whose mothers graduated from secondary schools were higher than the ones whose mothers graduated from primary and high schools statistically.