Coronavirüs (Covid-19) pandemi sürecinde farklı branş öğretmenlerinin algılanan stres, iş doyumu ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between perceived stress, job satisfaction and psychologi̇cal resilience levels of different branch teachers during the coronavirus (Covid-19) pandemic process
  1. Tez No: 786150
  2. Yazar: AHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: algılanan stres, covid-19, iş doyumu, pandemi, psikolojik dayanıklılık, perceived stress, covid-19, job satisfaction, Pandemic, psychological resilience
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada coronavirus (COVİD-19) pandemi sürecinde farklı branş öğretmenlerinin algılanan stres, iş doyumu ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Kayseri İlinde görev yapan 176 erkek ve 143 kadın katılımcı olmak üzere toplam da 319 öğretmen katılmıştır. Anket uygulamasında Google forms kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgileri toplamak için Kişisel Veri Formu, Algılanan Stres Ölçeği, Minnesota İş Doyumu Ölçeği ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada yöntem olarak nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, araştırma deseni ise betimsel ve ilişkisel tarama tercih edilmiştir. Verilerin analizinde öncelikle verilerin normallik dağılımı incelenmiş (çarpıklık-basıklık değerleri), daha sonrasında verilerin normal dağılım gösterdiği anlaşılmıştır. Bu bağlamda betimsel istatistiki yöntemler bağımsız gruplar için independent-T testi ve tek yönlü varyans analizi (Anova) ile Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılığın hangilerinde olduğunu ortaya koymak için çoklu karşılaştırma (post-hoc) testinden faydalanılmıştır. Bu doğrultuda, Tukey HSD Testi kullanılmıştır. Yapılan istatistik çalışmalar sonucu öğretmenlerin coronavirus (COVID-19) pandemi sürecinde algılanan stresin; cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, meslek yılı, çocuk sayısı, branş değişkenlerine göre anlamlı farklılığın olduğu sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin coronavirus (COVID-19) pandemi sürecinde iş doyumu ilişkin istatistiksel çalışmanın sonucu; eğitim durumları değişkenine göre anlamlı farklılığın olduğu sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin coronavirus (COVID-19) pandemi sürecinde psikolojik dayanıklılık istatistiksel çalışması sonucu ise; cinsiyet, yaş, görev yaptığı okul türü, çocuk sayısı değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Coronavirus (COVID-19) pandemisi sürecinde öğretmenlerin algıladıkları stres ile iş doyumu arasındaki ilişkiler incelendiğinde, algılanan stres ile iş doyumu arasında negatif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlara göre öneriler de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between perceived stress, job satisfaction and psychological resilience levels of different branch teachers during the coronavirus (COVID-19) pandemic process. A total of 319 teachers, 176 male and 143 female, working in Kayseri province participated in the study. Google forms were used in the survey application. Personal Data Form, Perceived Stress Scale, Minnesota Job Satisfaction Scale and Adult Resilience Scale were used to collect personal information as data collection tools in the study. Quantitative research method was used as the method in the research, and the research design was descriptive and relational scanning. In the analysis of the data, first of all, the normality distribution of the data was examined (skewness-kurtosis values), then it was understood that the data showed a normal distribution. In this context, descriptive statistical methods, independent-T test and one-way analysis of variance (Anova) and Pearson correlation analysis were used for independent groups. Multiple comparison (post-hoc) test was used to reveal the differences between the groups. In this direction, Tukey HSD Test was used. As a result of statistical studies, teachers' perceived stress during the Coronavirus (COVID-19) pandemic process; It was concluded that there was a significant difference according to gender, marital status, age, education level, professional year, number of children and branch variables. The result of the statistical study of teachers' job satisfaction during the Coronavirus (COVID-19) pandemic; It was concluded that there was a significant difference according to the variable of educational status. The result of the teachers' psychological resilience statistical study during the Coronavirus (COVID-19) pandemic process; A significant difference was found according to the variables of gender, age, school type, number of children. Examining the relationships between teachers' perceived stress and job satisfaction during the Coronavirus (COVID-19) pandemic process, it was found that there was a negative relationship between perceived stress and job satisfaction. Suggestions were also made according to the results.