Fen bilimleri öğretmenlerinin yeni koronavirüs hastalığı (Covıd-19) sürecinde ve sonrasında teknoloji kabul düzeyleri: Aydın ili örneği
Technology acceptance levels of science teachers during and after the new coronavirus pandemic (Covid-19): The sample case of Aydin province
- Tez No: 827491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK FEYZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Fayda, Covid 19 Salgını, Fen Bilimleri Öğretmenleri, Teknoloji Kabul Modeli, Uzaktan Eğitim, Covid-19 Pandemic, Distance Learning, Perceived Usefulness, Science Teachers, Technology Acceptance Model
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, fen bilimleri öğretmenlerinin salgın dönemi ve sonrası teknoloji kabul ve kullanımlarını teknoloji kabul modeli çerçevesinde incelemektir. Materyal ve Yöntem: Çalışmanın birinci aşamasını ilişkisel tarama modeli, ikinci aşamasını karşılaştırmalı durum çalışması oluşturmaktadır. Çalışmanın ilk aşaması için 2021-2022 eğitim öğretim yılında 176 öğretmene ÖTKÖ ölçeği uygulanmış, ikinci aşaması için ise, on öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasını oluşturan birinci alt probleme yönelik fen bilimleri öğretmenlerinin teknoloji kabul düzeylerini belirlemek için betimsel analiz yapılmış olup, ikinci alt probleme yönelik kurulan model Mplus 7 programı ile test edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasını oluşturan üçüncü alt probleme yönelik fen bilimleri öğretmenleriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler nitel analiz ile çözümlenmiştir. Bulgular: Çalışmada salgın sonrası fen bilimleri öğretmenlerinin teknoloji kabul ve kullanımlarında algılanan fayda faktörünün etkili olduğu belirlenmiş olup, yapısal modelde davranışsal niyet faktörünün algılanan fayda faktörünü en yüksek düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Doğrudan etkiler içerisinde en yüksek etkiye algılanan kullanım kolaylığının faktörünün algılanan fayda faktörü üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu (β=,456), dolaylı etkilere bakıldığında en yüksek etki algılanan kullanım kolaylığının algılanan fayda üzerinden kullanıma yönelik tutum faktörü üzerinde sahip olduğu belirlenmiştir (β=,178). Durum çalışmasında, fen bilimleri öğretmenlerinin salgın döneminde teknoloji kabul ve kullanım faktörleri salgın dönemi koşullarına göre değişkenlik göstermiş olup, salgın sonrasında ise, algılanan fayda faktörünün etkili olduğunu görüşlerinde belirtmişlerdir. Çalışmada test edilen modelde kaygı ve teknolojik karmaşa faktörü dışında model çalışmış olup, fen bilimleri öğretmenlerinin salgın sonrası teknoloji kabul düzeylerinin yüksek düzeye sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: Fen bilimleri öğretmenlerinin teknoloji kabul ve kullanımlarını etkileyen faktörler içerisinde en yüksek yordama düzeyine sahip faktörün algılanan fayda olduğu belirlenmiştir. Fen bilimleri öğretmenlerinin görüşleri ve ölçekten elde edilen değerler örtüşmektedir. Fen bilimleri öğretmenlerinin salgın sonrası görüşleri ve ölçekten elde edilen değerler doğrultusunda, öğretmenlerin teknoloji kabul ve kullanımlarında algılanan fayda faktörünün etkili olduğu görülmüştür. Fen bilimleri öğretmenlerinin teknoloji kabul ve kullanım düzeylerinin yüksek düzeye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to examine the technology acceptance and usage of science teachers during and after the pandemic within the framework of the Technology Acceptance Model. Materials and Methods: The first phase of the study consists of a relational survey model, while the second phase involves a comparative case study. For the first phase of the study, the OTKM (Technology Acceptance Model) TAM scale was applied to 176 teachers during the 2021-2022 academic year. For the second phase, semi-structured interviews were conducted with ten teachers. A descriptive analysis was conducted to determine the technology acceptance levels of science teachers regarding the first sub-problem, which constitutes the first stage of the study. The model established for the second sub-problem was tested using Mplus 7 software. For the third sub-problem, which constitutes the second stage of the study, semi-structured interviews with science teachers were analyzed using qualitative analysis. Results: In the study, it has been determined that the perceived benefit factor is influential in the technology acceptance and usage of science teachers after the pandemic and in the structural model, it has been found that the behavioral intention factor predicts the perceived benefit factor at the highest level. Among the direct effects, the highest impact is the positive effect of perceived ease of use factor on the perceived usefulness factor (β=,456). When looking at the indirect effects, it has been determined that the highest impact is the effect of perceived ease of use on the attitude towards usage factor through the perceived benefit factor. (β=,178). In the case study, it was observed that the technology acceptance and usage factors of science teachers varied depending on the conditions during the pandemic, and after the pandemic, they expressed in their views that the perceived benefit factor was influential. In the initial phase of the study, the model tested worked except for the anxiety and technological complexity factors. It was determined that science teachers had a high level of technology acceptance after the pandemic. Conclusion: It has been determined that among the factors influencing the technology acceptance and usage of science teachers, the factor with the highest predictive power is perceived usefulness. The opinions of science teachers and the values obtained from the scale are consistent. In line with the views of science teachers and the values obtained from the scale, it has been observed that the perceived benefit factor is influential in teachers' technology acceptance and usage. It has been determined that science teachers have a high level of technology acceptance and usage.