Avrupa birliği ülkelerinde yüksek teknoloji ihracatı ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki
The relationship between high technology exports and economic growth in european union countries
  1. Tez No: 830971
  2. Yazar: ERCAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN KONU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Yüksek Teknoloji İhracatı, Ekonomik Büyüme, Dijitalleşme, Dünya Dijital Rekabet Endeksi, European Union, High Technology Exports, Economic Growth, Digitalization, World Digital Competitiveness Index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüz dünyasında ekonomik büyümeyi hedefleyen her gelişmişlik seviyesindeki ülke için dış ticaretin ve dış ticarette önemli bir paya sahip olan yüksek teknoloji ihracatının önemi giderek artmaktadır. Çünkü ülkelerin siyasi ve ekonomik olarak yer aldığı küresel sistemde güçlü ve rekabet edilebilirlik seviyelerinin yüksek olabilmesi için katma değeri yüksek olan yüksek teknoloji özelliklerine sahip ürünler üretmesi büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda ülkeler sürdürülebilir bir büyüme performansı elde edebilmek için dış ticaretin içerisinde önemli bir paya sahip olan yüksek teknolojili ürün üretip geliştirmeye ve üretip geliştirdikleri bu ürünleri ihraç etmeye odaklandıkları görülmektedir. Ayrıca ilgili literatürde toplam çıktı miktarını artırmada yüksek teknoloji ihracatı ile birlikte beşeri sermaye, Ar-Ge, internet kullanım oranı, bilgi ve iletişim teknolojileri vb. faktörlerinin yanı sıra sağlık ve eğitim gibi faktörlerinde etkili olduğu görülmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, yüksek teknoloji ihracatı ile ekonomik büyüme arasında yadsınamaz bir ilişkinin olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, yüksek teknoloji ihracatı ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki, ikinci nesil panel veri analizi kullanılarak 2007-2020 dönemi için AB ülkeleri için analiz edilmiştir. Çalışmada genişletilmiş grup tahmincisi (AMG) kullanılarak beş farklı model için ayrı ayrı analizler yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; kişi başı reel yatırımlar, yüksek eğitimli bireyler, dünya dijital rekabet endeksi, internet kullanımı ve yüksek teknoloji ihracatı AB ülkelerinde ekonomik büyümeyi pozitif etkilemektedir. Ayrıca AB ülkelerinin ekonomik büyümeleri üzerinde Ar-Ge harcamaları ve kişi başı sağlık harcamalarının istatiksel olarak anlamlı fakat negatif bir etkisinin olduğu tespit edilirken patent sayısının bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Bu açıdan değerlendirildiğinde AB ülkelerinin rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme sağlayabilmeleri için yüksek teknolojili ürünlere daha fazla yatırım yaparak yüksek teknolojili ürün ihraç etmeleri gerektiği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the importance of international trade and high-technology exports, which have a significant share in foreign trade, is increasing for every country aiming for economic growth at any level of development. However, in the global system where countries are politically and economically positioned, it is crucial for countries to produce high-value products with high-technology features in order to have high levels of power and competitiveness. In this regard, countries are seen to focus on producing and developing high-tech products that have a significant share in foreign trade and exporting these products in order to achieve sustainable growth performance. Additionally, it is observed in the relevant literature that factors such as human capital, R ve D, internet usage rate, information and communication technologies, as well as factors like health and education, are also effective along with high-technology exports in increasing total output. Therefore, it can be inferred that there is an undeniable relationship between high-technology exports and economic growth. Accordingly, using data from 2007 to 2020, analyses were conducted separately for five different models by using the second-generation panel data test, the augmented mean group estimator (AMG), to examine whether there is a long-term relationship between economic growth and independent variables. According to the findings, per capita investments, highly educated individuals, world digital competitiveness index, internet use and high-tech exports positively affect economic growth in EU countries. Furthermore, while R ve D expenditures and per capita health expenditures have a statistically significant negative effect on the economic growth of EU countries, it was found that the number of patents does not have an effect. This study demonstrates that high-technology exports have a significantly positive impact on the economic growth of EU countries. Therefore, it can be stated that in order for EU countries to achieve competitive and sustainable economic growth, they need to invest more in high-tech products and export high-technology products.