Avrupa Birliği ülkelerinde doğrudan yabancı yatırımların ihracat performansına etkisi: (1990-2018)
The effect of foreign direct investments on export performance in European Union countries: (1990-2018)
  1. Tez No: 592555
  2. Yazar: ÖZGE FATMA YURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, İhracat, Avrupa Birliği, Foreign Direct Investment, Export, European Union
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) II. Dünya savaşından sonra özellikle gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) tarafından ekonomik büyüme ve kalkınmalarını sağlamak amacıyla bir can simidi olarak görülmüştür. Bir ülkeye yapılan DYY o ülkeye aktarılan yeni teknoloji, know-how, pazarlama yöntemleri, bilgi ve beceriler gibi avantajları sayesinde ev sahibi ülkenin üretiminin genişlemesinde ve dolayısıyla ihracatının artmasında etkili olabilir. Bu durum DYY'nin ihracatı etkileyebilecek güce sahip olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde Doğrudan yabancı yatırımların ihracat performansına olan etkisi incelenmesidir. Bu amaçla düzenli veri setine ulaşılan 12 AB ülkesi örneklem olarak seçilmiştir. Seçili bu ülkelere ait veriler 1990-2018 dönemine ait olup, değişkenler arasındaki ilişki panel veri analiz yönteminden yararlanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre DYY'ler sözü edilen ülkelerde ihracatı pozitif olarak etkilemektedir. Bu bulgulara göre AB ülkelerinin DYY çekecek politikalara odaklanmaları önemlidir.
Özet (Çeviri)
Foreign direct investments (FDI) have been seen as a life preserver after World War II by developing countries in order to ensure their economic growth and development. Foreign direct investments in a country can be effective in expanding the production of the host country and consequently in the increase of exports thanks to the advantages such as new technology, know-how, marketing methods, knowledge and skills transferred to that country. This is important in terms of showing that foreign direct investments have the power to affect exports. In this context, the aim of this study is to investigate the effect of FDI on export performance in European Union (EU) countries. For this purpose, 12 EU countries with regular data set were selected as samples. The data of these selected countries are from the period of 1990-2018 and the relationship between the variables was analyzed by using panel data analysis method. According to the results of the analysis, FDI positively affects exports in the mentioned countries. According to these findings, it is important that EU countries focus on the policies that will attract FDI.