Bir halkla ilişkiler yöntemi olarak dijital kamu diplomasisi: Ukrayna-Rusya savaşı bağlamında Ukrayna ve Rusya Büyükelçiliklerinin Twitter hesapları üzerine bir inceleme
Digital public diplomacy as a public relations method: A study on the Twitter accounts of the Ukrainian and Russia Embassys in the context of the Ukraine-Russia war
  1. Tez No: 831146
  2. Yazar: ELİF NUR ÖZDOĞRU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN ALGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak güç, dijital kamu diplomasisi, Twitter (X) diplomasisi, Ukrayna-Rusya Savaşı, Soft power, digital public diplomacy, Twitter (X) diplomacy, Ukraine-Russia War
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde toplumlar arası ilişkilerin arttığı ve kamuoyunun hükümet kararları üzerinde karar verici bir konuma geldiği küreselleşmiş yapı hakimdir. Bu doğrultuda ülkelerin uluslararası siyasi arenada çıkarlarını koruyabilmesi ve söz sahibi olabilmesi için sert ve ekonomik güç sahibi olması yeterli olmamaktadır. Artık ülkelerin çıkarlarını koruyabilmesi için kendi kamuoyları dışında yabancı kamuoyunu da etkilemesi gerekmektedir. Günümüz konjonktüründe bunu sert güç aracılığıyla yapamayan ülkeler, yumuşak güç ve kamu diplomasisi araçlarından faydalanmaktadır. Çalışmada kamu diplomasisi kavramı ve kavramın dönüşen sosyal yapı ve dijitalleşme devrimi doğrultusundaki değişimi incelenmiştir. Değişimin etkisiyle kamu diplomasisi faaliyetleri sosyal medyaya taşınmış ve yeni kavramların ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır. Dijital kamu diplomasisi olarak adlandırılan bu yeni kavramın aktörleri geleneksel diplomasiden farklı olarak çeşitli siyasi aktörler aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan birisi de büyükelçilikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada büyükelçilerin sosyal medya üzerinden yabancı kamuoyuna yönelik gerçekleştirdiği dijital kamu diplomasisi faaliyetleri, günümüzde tüm dünya gündemini meşgul eden, 2022 yılında başlayan Ukrayna-Rusya Savaşı örnek olayı üzerinden mercek altına yatırılmıştır. Çalışmada Ukrayna ve Rusya'nın Türkiye Büyükelçilikleri resmi Twitter (X) hesapları tarafından paylaşılan gönderiler kamu diplomasisi bağlamında incelenmiş ve içerik ve söylem analizi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Bu sayede savaş süresince Ukrayna ve Rusya büyükelçiliklerinin Türkiye kamuoyuna yönelik gerçekleştirdikleri kamu diplomasisi faaliyetlerinin karşılaştırmalı olarak deşifre edilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, the globalized structure is dominant, in which inter-communal relations are increasing and the public is in a decision-making position on government decisions. In this direction, it is not enough for countries to have hard and economic power in order to protect their interests and have a say in the international political arena. In order for countries to protect their interests, they need to influence foreign public opinion as well as their own. Countries that cannot do this through hard power in today's conjuncture benefit from soft power and public diplomacy tools. In the study, the concept of public diplomacy and its change in the direction of the transforming social structure and digitalization revolution were examined. With the effect of the change, public diplomacy activities were moved to social media and resulted in the emergence of new concepts. The actors of this new concept, which is called digital public diplomacy, can be realized through various political actors, unlike traditional diplomacy. One of them is embassies. In this study, the digital public diplomacy activities carried out by the ambassadors to the foreign public through social media were examined through the case study of the Ukraine-Russia War, which started in 2022, which occupies the agenda of the whole world today. In the study, the posts shared by the official Twitter (X) accounts of the Turkish Embassies of Ukraine and Russia were examined in the context of public diplomacy and analyzed with content and discourse analysis methods. In this way, it is aimed to decipher comparatively the public diplomacy activities of the Ukrainian and Russian embassies towards the Turkish public during the war.