Geri Dön

Assessment of existing buildings by using the linear elastic procedure according to the Turkish Building Earthquake Code (2018)

Mevcut binaların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018'e göre doğrusal elastik hesap yöntemi ile değerlendirilmesi

  1. Tez No: 831177
  2. Yazar: EGE EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ALTUĞ ERBERİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 162

Özet

Mevcut yapıların deprem yükleri altında değerlendirilmesi, performans esaslı deprem mühendisliği alanında önemli bir yere sahiptir. Bu doğrultuda mevcut yapıların değerlendirilmesinde doğrusal ve doğrusal olmayan analiz yöntemleri kullanılabilmektedir. Doğrusal elastik analiz ve değerlendirme teknikleri, modelleme ve analiz açısından basitlikleri ile dikkat çekmektedir. Bununla birlikte, sismik talepleri tahmin etmenin kesinliği ve sonuçların güvenilirliği, sismik tehlike düzeyine ve yapısal sistemin özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Doğrusal olmayan analiz hesaplama yöntemleri ise, yapısal malzeme ve sistemlerin hasar davranışını açıklayan doğrusal olmayan malzeme modellerini ve geometrik ilişkileri kullanır. Bu yaklaşımlar, doğrusal elastik yöntemlerden daha karmaşık olabilmektedir ve malzeme modellerinin ve çözüm algoritmalarının kullanılması nedeniyle daha fazla hesaplama gücü gerektirmektedir. Mevcut yapılar için analiz prosedürleri ve durum değerlendirme yöntemleri, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nde (TBDY-2018) ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Plastik dönme talepleri doğrusal elastik kuvvet-deformasyon ilişkileri kullanılarak hesaplanabilir ve yapının sismik performansı bu hesaplanan talepler temelinde değerlendirilebilmektedir.Bu çalışmada, Türkiye yapı stoğunda önemli bir yere sahip olan okul, yurt binası gibi farklı kullanım amaçlarına ve farklı yapısal özelliklere sahip mevcut üç bina örnek olay olarak incelenmiştir. Bu çalışma kapsamında doğrusal elastik değerlendirme yönteminin uygulanmasında kullanılan parametreler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar daha sonra doğrusal olmayan dinamik analizlerden derlenenlerle karşılaştırılır. Karşılaştırmalı araştırma, TBDY (2018) doğrusal elastik değerlendirme prosedürünün, genel olarak sismik performansın yanı sıra yapısal elemanların plastik dönüş taleplerini tahmin etmede başarılı olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca bu çalışma, Ç-21-30“Mevcut Binaların TBDY 2018'e Göre Doğrusal Elastik Hesap Yöntemi İle Değerlendirilmesi”adlı UDAP projesi kapsamında yürütülmekte olup AFAD tarafından desteklenmektedir.

Özet (Çeviri)

Evaluation of existing structures under earthquake loads has an important place in the field of performance-based earthquake engineering. In this respect, linear and non-linear analysis methods can be used in the evaluation of existing structures. Linear elastic analysis and evaluation techniques are notable for their simplicity in terms of modeling and analysis. Nevertheless, the precision of estimating seismic demands and the reliability of outcomes may differ depending on the seismic hazard level and the characteristics of the structural system. Conversely, nonlinear analysis computation methods employ nonlinear material models and geometric relationships that account for the damage behavior of structural materials and systems. These approaches can be more intricate than linear elastic methods and necessitate greater computational power due to the utilization of material models and solution algorithms. Analysis procedures and condition assessment methods for existing structures are thoroughly explained in the Turkish Building Earthquake Code 2018 (TBEC-2018). Plastic rotation demands can be calculated using the linear elastic force-deformation relationships and the seismic performance of the structure can be evaluated on the basis of these computed demands. In this study, three existing buildings with different using purposes and different structural features such as school, dormitory building, which have an important place in the structure stock of Turkey are investigated as case studies. In the scope of this study, the parameters which are used in the application of the linear elastic assessment method are studied. Seismic performance evaluation is carried out using the TBEC (2018) linear elastic assessment procedure. Obtained results are then compared with those compiled from the nonlinear dynamic analyses. The comparative investigation reveals that the TBEC (2018) linear elastic assessment procedure is generally successful in estimating the global seismic response as well as individual member plastic rotation demands. In addition, this study is carried out within the scope of the UDAP project named as Ç-21-30“Condition Assessment of Existing Buildings By Using The TEC 2018 Linear Elastic Procedure”and supported by AFAD.

Benzer Tezler

  1. 2011 Van depreminden etkilenmiş bir yapının farklı kabullerle deprem güvenliğinin belirlenmesi ve karşılaştırılması

    Seismic performance evaluation with different assumptions and comparison of a real building which was exposed to 2011 Van earthquake

    EBRU TOY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA GÜLTEN GÜLAY

    YRD. DOÇ. DR. İHSAN ENGİN BAL

  2. Mevcut bir trafo yapısının deprem performansı ve bu performansın geliştirilmesine yönelik müdahalelerin irdelenmesi

    Evaluation of seismic performance and rehabilitation methods for an existing substation structure

    CANSEV BAYDAR YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. ALPER İLKİ

  3. Betonarme bir binanın performans yaklaşımıyla incelenmesi

    Seismic performance evaluation of a reinforced concrete building

    AHMET ZAHİT ELMAS

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KADİR GÜLER

  4. Çıkmalı bir binada çerçeve süreksizliğinin incelenmesi ve performans düzeyi ile göçme güvenliğinin belirlenmesi

    Investigation of frame discontinuity on a building with overhangs and determination of its performance level and collapse safety

    ÖZGE GÜMÜŞBAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLTEN GÜLAY

  5. Simplified procedures for seismic assessment of medium rise reinforced concrete building structures

    Orta yükseklikteki betonarme bina yapıları için basitleştirilmiş sismik değerlendirme yöntemleri

    MEHMET SELİM GÜNAY

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2003

    İnşaat MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU