Simplified procedures for seismic assessment of medium rise reinforced concrete building structures
Orta yükseklikteki betonarme bina yapıları için basitleştirilmiş sismik değerlendirme yöntemleri
- Tez No: 143563
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: sismik değerlendirme, etki-kapasite-oranı, doğrusal elastik analiz, kapasite prensipleri, plastik dönme, eleman kabul edilebilirliği, seismic assessment, demand-to-capacity ratio, linear elastic analysis, capacity principles, plastic rotation, component acceptability
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Binaların sismik değerlendirmesi için kullanılan yöntemler doğrusal statik, doğrusal dinamik, doğrusal olmayan statik ve doğrusal olmayan dinamik yöntemler olarak sımflandınlabilir. Doğrusal olmayan yöntemler binaların sismik performansını belirleme açısından daha güvenilir sayılmaktadır. Bunun yanında doğrusal yöntemler daha az zaman ve işlem gerektirir, ayrıca hesap yönemleri standart ve daha güvenilirdir. Sismik hasara maruz kalabilecek binaların sayısının fazla olduğu düşünüldüğünde, sismik değerlendirmenin etkili bir şekilde yapılması gerektiği sonucuna varılır. Sismik değerlendirme için pratik ve etkili olabilecek bir yol, doğrusal yöntemlerin basitliği ile doğrusal olmayan yöntemlerden elde edilen bilginin birleştirilmesidir. Bu amaca elastik olmayan davranışın elastik yöntemler ve kapasite prensipleri kullanılarak tahmin edilmesi yoluyla ulaşılabilir. Orta yükseklikteki betonarme binalar için elastik analiz ve kapasite prensiplerini kullananan bir sismik değerlendirme yöntemi önerilmiştir. Bu yöntem Ceyhan'daki sekiz katlı bir binaya, Dinar'daki dört katlı bir binaya, Düzce'deki beş katlı bir binaya ve kiriş mekanizması ve kolon mekanizması oluşması için tasarımı yapılmış olan kuramsal bir binaya uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrusal olmayan statik yöntemle elde edilen sonuçlarla karşılaştalmıştır. Başlıca, kolonların eksenel yükleri, taban kesme kuvvet kapasitesi, mafsal mekanizmlan, plastik dönmeler karşılaştalmıştır. Tahmin edilen plastik dönmeler ve etki-kapasite oranlan eleman kabul edilebilirliği hakkında karar vermek için kullanılmıştır. Sonuçta, sismik değerlendirme için doğrusal elastik yöntemlerin kullanılması konusunda pratik öneriler sunulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre kolonların eksenel yükleri, taban kesme kuvveti kapasitesi ve mafsal mekanizmaları yeterli doğrulukta tahmin edilmiştir. Plastik dönme tahminlerinde hatalar vardır, fakat eleman kabul edilebilirliği hakkındaki kararlar yeterli doğrulukta kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
The analysis procedures employed in the seismic assessment of existing buildings can be classified as linear static, linear dynamic, nonlinear static and nonlinear dynamic. Nonlinear procedures are more reliable on characterizing the seismic performance of buildings than the linear procedures, while the linear procedures require less time and less computational effort. Moreover, their computational procedures are standard and more reliable. When the large amount of buildings exposed to seismic hazard is considered, it can be concluded that seismic assessment should be made in an efficient way. An effective and practical way for seismic assessment is the combination of the merits of linear procedures with the knowledge obtained from nonlinear procedures. This goal can be achieved by predicting the inelastic behavior using capacity principles and elastic analysis. A seismic assessment procedure for medium rise reinforced concrete buildings was proposed which employs linear elastic analysis and capacity principles. The procedure was applied on an eight story building at Ceyhan, a four story building at Dinar, a five story building at Düzce and a hypothetical structure designed for a beam mechanism and a column mechanism in the inelastic range. The results obtained from the proposed assessment procedure were compared with the static pushover analysis results. Mainly, the estimations of axial forces on the columns, the base shear capacity, hinge mechanisms and plastic rotations were compared. Estimated plastic rotations and demand-to-capacity ratios were used for deciding on component acceptability. Finally, practical suggestions are proposed for using linear elastic analysis tools in the seismic assessment of concrete structures. Axial forces on the columns, base shear capacity and hinge mechanisms were estimated with sufficient accuracy according to the obtained results. Estimations of plastic rotations had some errors, however the decisions on component acceptability could be considered as sufficiently accurate.