Sinemada Mihail Afanasyeviç Bulgakov
Mihail Afanasyevich Bulgakov in cinema
- Tez No: 831215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYYAL KÖRPE KEMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: M.A Bulgakov, sinema, uyarlama, V. Bortko, Y. Kara, 20. yy. Rus edebiyatı, M.A Bulgakov, cinema, adaptation, V. Bortko, Y. Kara, 20th-century Russian literature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı 20.yy.da Rus ve dünya Edebiyatında önemli bir yere sahip olan Mihail Afanasyeviç Bulgakov'un (1891-1940) farklı eserlerinin beyaz perdeye aktarımlarını incelemek, eserlerin orijinalleri ve uyarlamaları arasında farklılıkları saptamak; dönemin toplumsal, kültürel ve tarihi Rusya'sının eserlere etkilerini göstermektir. Çalışmanın birinci bölümünde sinemanın doğuşu, Rus, Türk ve dünya sinemasındaki öncü eserlere yer verilmiş, sinema için zengin bir kaynak olan edebi eserlerin beyaz perdeye uyarlamaları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde M.A Bulgakov'un yaşam öyküsü, sanatsal özgünlüğü ve edebi kişiliğine yakın bir mercekten bakılarak, çalışmada sinema bağlamında da incelenen“Köpek Kalbi”(Sobaçye serdtse),“Usta ve Margarita (Master i Margarita), ”Ölümcül Yumurtalar" (Rokovıye yaytsa) isimli eserlerine ayrıntılı bir biçimde yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise M.A Bulgakov'un üç eseri, Rus ve dünya sinemasına aktarımları, eserlerin orijinal ve uyarlamaları arasında benzerlik ve farklılıkları, aynı zamanda bu eserlerin dönemin sosyal, kültürel, din, dil ve tarihle ilişkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the screen adaptations of different works of Mikhail Afanasyevich Bulgakov (1891-1940), who had a prominent place in Russian and world literature in the 20th century, to determine the differences between the originals and adaptations of the works, and to reveal the effects of the social, cultural and historical Russia of the period on the works. In the first part of the study, the birth of cinema, pioneering works in Russian, Turkish, and world cinema are included, and the adaptations of literary works, which are a rich source for cinema, to the silver screen are examined in depth. In the second part of the study, M.A Bulgakov's life story, artistic originality, and literary personality are examined through a close lens, and his works“Dog's Heart”(Sobachye serdtse),“Master and Margarita”(Master i Margarita),“Deadly Eggs”(Rokoviye yaytsa), which are also examined in the context of cinema, are included in detail. In the third part, the three works of M.A Bulgakov, their adaptations to Russian and world cinema, the similarities and differences between the original and adaptations of the works, as well as the relationship of these works with the social, cultural, religious, language and history of the period are examined.