Gün ışığı kürlenmeli UV vernik sistemleri ile yüksek enerjili UV ışık kürlenmeli vernik sistemlerinin bazı mekanik ve fiziksel performanslarının karşılaştırılması
Comparison of some mechanical and physical performances of daylight curing UV varnish systems and high energy UV light curing varnish systems
  1. Tez No: 831250
  2. Yazar: MERT TUNÇGENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÖKTAŞ, DOÇ. DR. SELÇUK DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gün ışığı kürlenmeli UV vernikler, Yüksek enerjili UV vernikler, Sararma, Çizilme direnci, Yapışma direnci, Aşınma direnci, Daylight UV curable varnishes, High-energy UV varnishes, Yellowing, Scratch resistance, Adhesion resistance, Abrasion resistance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ağaç malzemenin hem korunması hem de estetik değerinin artırılması için uygun verniklerin kullanılması, üretilen ürünün hizmet ömrü açısından önemlidir. Bazı vernikler kullanım yerlerinde farklı davranışlar göstererek kullanım ömrüne olumlu veya olumsuz etkide bulunurlar. Bu nedenle kürlenme davranışları açısından verniklerin uygulanan alanda nasıl performans göstereceği, kullanıcılar için önemlidir. Bu çalışmanın amacı; gün ışığı UV kürlenmeli ve yüksek enerjili UV kürlenmeli verniklerin uygulanan ağaç malzemenin maruz kaldığı bazı bozundurucu etkilere karşı direnç değerlerinin belirlenmesidir. Bu amaçla; Sarıçam (Pinus sylvertris L.), Doğu kayını (Fagus orientalis) ve Maun (Khaya Ivorensis) odunlarına gün ışığı UV kürlenmeli ve yüksek enerjili UV kürlenmeli iki tür vernik uygulanmış ve deney parçalarının, hızlı yaşlandırma (sararma), çizilme, yapışma, aşınma dirençleri belirlenmiştir. Deney sonuçlarına göre; sararma testinde en iyi sonuç ağaç türüne göre Sarıçam odununda, vernik çeşidine göre ise gün ışığı kürlenmeli UV vernikte elde edilmiştir. Sararma testinde, süreye paralel olarak sararma artmıştır. Çizilme testinde en iyi sonucu ağaç türüne göre Sarıçam ve Doğu kayını odununda, vernik çeşidine göre, yüksek enerjili UV kürlenmeli vernikte elde edilmiştir. Yapışma testinde en iyi sonucu ağaç türüne göre Doğu kayını odununda, vernik çeşidine göre, gün ışığı kürlenmeli UV vernikte elde edilmiştir. Aşınma testinde en iyi sonucu ağaç türüne göre, Sarıçam ve Doğu kayını odununda, vernik çeşidine göre, gün ışığı kürlenmeli UV vernikte elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde;“Gün ışığı kürlenmeli UV verniklerin, ”Yüksek enerjili UV kürlenmeli" verniklere göre, sararma, yapışma ve aşınma dirençlerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The use of appropriate varnishes to both protect the wood material and increase its aesthetic value is important in terms of the service life of the produced product. Some varnishes have different behaviors in places of use and have a positive or negative effect on their service life. For this reason, it is important for users how varnishes will perform in the applied area in terms of their curing behavior. The aim of this study; it is to determine the resistance values of daylight UV curable and high energy UV curing varnishes against some degrading effects of the applied wood material. For this purpose, two types of varnish have been applied on three wood kinds Scots pine (Pinus sylvertris L.), Oriental beech (Fagus orientalis L.), and Mahogany (Khaya Ivorensis) woods. Then accelerated weathering (yellowing), scratching, adhesion and abrasion resistances were determined. According to the test results, In the yellowing test, the best results were obtained in Scotch pine wood according to the wood type, and in UV varnish with daylight curing according to the varnish type. In the yellowing test, yellowing increased in parallel with the exposure time of the test samples to accelerated weathering. In the scratch test, the best results were obtained in Scots pine and Oriental beech wood according to the tree type. The best results in the scratch test were obtained with high energy UV curable varnish, depending on the varnish type. In the adhesion test, the best results were obtained in Oriental beech wood according to the wood type, and in UV varnish with daylight curing according to the varnish type. In the abrasion test, the best results were obtained in Scotch pine and Oriental beech wood according to the wood species, and in UV varnish with daylight curing according to the varnish type. When the results obtained are evaluated in general; It has been determined that“Daylight cured UV varnishes have higher yellowing, adhesion and abrasion resistances than ”High energy UV cured" varnishes.