Sağlık harcamalarının sağlık turizmi gelirlerine etkisi: Türkiye örneği
The effect of health expenditures on health tourism revenues: The case of Turkey
- Tez No: 831271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTAÇ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sağlık ekonomisi, turizm, sağlık harcamaları, ekonometrik uygulama, Health economics, tourism, health expenditures, econometric application
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ulaşım altyapılarının son yüz yılda gelişmesi insanların seyahat yapmasını kolaylaştırmıştır. Dolayısıyla turizm sektörü gelişmiş ve bu da turizmin yeni dallarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yeni ortaya çıkmış turizm çeşitlerinden biri de sağlık turizmi olmuştur. Sağlık turizmi, insanların sağlık durumlarıyla ilgili olarak, muayene için yaşadıkları yerden başka bir yere seyahat etmeleri olarak nitelenmektedir. Bu amaçla ülkeye gelen turist ortalama olarak ülkeye daha çok döviz kazandırmaktadır. Bu yüzden turizmden gelir elde etmek isteyen ülkeler sağlık turizmine önemli ölçüde değer vermektedirler. Ülkede sağlık alanına yapılan harcamalar, özel ve devlet hastanelerinin hizmet kalitesi bu turizm türünün gelişmesine katkı sunmaktadır. Bu çalışmada da sağlık harcamalarının sağlık turizmi gelirlerine etkisi Türkiye için 2003:Q1-2023:Q1 yılları arasındaki veriler kullanarak analiz edilmiştir. Bu bağlamda ilk olarak sağlık alanına yapılan harcamalar, sağlık ekonomisi, bu alandaki arz ve talep kavramlarının neler olduğu konusu incelenmiştir. İkinci olarak ise turizm kavramı, turizmin türleri ve çeşitleri, sağlık turizmi, turizmin geçmişten günümüze gelişimi hakkında bilgi aktarımı yapılmıştır. Üçüncü olarak ise literatür taraması ve ekonometrik uygulamaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The development of transportation infrastructures in the last hundred years has made it easier for people to travel. Therefore, the tourism sector has developed and this has led to the emergence of new branches of tourism. One of the newly emerging types of tourism has been health tourism. Health tourism is defined as people traveling to a place other than where they live for examination, regarding their health status. Tourists coming to the country for this purpose earn more foreign currency to the country on average. Therefore, countries that want to earn income from tourism attach great importance to health tourism. Expenditures made in the field of health in the country, the service quality of private and public hospitals contribute to the development of this type of tourism. In this study, the effect of health expenditures on health tourism revenues was analyzed using data between 2003:Q1-2023:Q1 for Turkey. In this context, firstly, the expenditures made in the field of health, health economics, the concepts of supply and demand in this field were examined. Secondly, information about the concept of tourism, types and types of tourism, health tourism, the development of tourism from the past to the present has been transferred. Thirdly, literature review and econometric application are included.