Sağlık harcamalarının sağlık turizmi üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The impact of health expenditures on health tourism: The case of Türkiye
- Tez No: 990700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL İBRAHİM KIZILKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sağlık ekonomisi, Health economics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de sağlık harcamalarının sağlık turizmi üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Son yıllarda sağlık sektörüne yapılan yatırımlar, Türkiye'nin hem kamu hem özel sağlık hizmetlerinde önemli gelişmeler sağlamasına yol açmıştır. Bu gelişmeler, ülkeyi uluslararası sağlık turizmi açısından cazip bir merkez haline getirmiştir. Çalışmada 2012–2023 dönemine ait Türkiye'nin sağlık harcamaları, sağlık turizmi gelirleri ve sağlık amacıyla ülkeye gelen yabancı hasta sayısı verileri kullanılmıştır. TÜİK, USHAŞ, Dünya Bankası ve WHO verilerinden elde edilen yıllık veriler tanımlayıcı istatistik, korelasyon ve regresyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular, sağlık harcamalarındaki artışın sağlık turizmi gelirlerini pozitif yönde etkilediğini ve özellikle özel sektör yatırımlarının bu etkiyi güçlendirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the impact of health expenditures on health tourism in Turkey. In recent years, investments in the health sector have led to significant developments in both public and private health services in Turkey, making the country an attractive center for international health tourism. The study covers the period 2012–2023, using data on Türkiye's health expenditures, health tourism revenues, and the number of foreign patients visiting the country for health purposes. Data obtained from TURKSTAT, USHAŞ, the World Bank, and the WHO are evaluated through descriptive statistics, correlation, and regression analyses. The findings indicate that increases in health expenditures positively affect health tourism revenues, with private sector investments playing a significant reinforcing role.