Turizm sektöründe kurumsallaşmanın iş performansına ve duygusal bağlılığa etkisi
The impact of institutionalization in the tourism sector on business performance and emotional bonding
  1. Tez No: 831328
  2. Yazar: HÜLYA EMİNE PINAR BOZTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL ÇANKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Institutionalization in Tourism, Institutionalization, Business Performance, Emotional Bonding
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Hem pazar payının büyüklüğü hem de ülkelere ekonomik anlamdaki büyük katkısı sebebiyle turizm sektörü dünya çapında en önemli iş alanlarındandır. Ülkemizde turizm sektörü sürekli gelişmekte ve yüzbinlerce çalışana istihdam imkanı sağlamaktadır. Bu araştırma ülkemizde ve dünyada hızla gelişmekte olan aynı zamanda ülkemizin ekonomik olarak büyümesine de büyük katkı sağlayan turizm sektörünün çalışanlarına yönelik olarak yapılmıştır. Turizm sektörü, hizmet sektörü olarak diğer sektörlere göre daha fazla insan kaynağına dayalı bir yapıya sahip olduğu için kurumsallaşma, sektörün ve işletmelerin gelişimi ve sürdürülebilirliği için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; turizm sektöründeki işletmelerde kurumsallaşmanın iş performansına ve duygusal bağlılığa etkisinin araştırılması ve bu kavramlarının birbiri ile ilişkilerini, etkilerini ortaya koymaktır. Ayrıca, katılımcıların çalıştıkları iş yerlerinin kurumsallaşması ile iş performansı, duygusal bağlılık düzeylerinin karşılaştırılmasını yapmaktır. Turizm işletmelerinin daha profesyonel, planlı, belirli standartlara göre ve sistemli yönetilerek kurumsal hale gelmesi müşteri tarafında marka imajını güçlendirmesinin yanı sıra işletme çalışanlarının duygusal bağlılığını ve iş performansını da etkilemektedir. Bunun ne derece etkilediğinin ortaya konması amacıyla yapılan bu çalışmada araştırmanın evrenini tüm Türkiye'deki turizm sektörü işletmeleri çalışanları oluşturmaktadır. Turizm sektörü çalışanlarına anket yoluyla sorular iletilmiş, değerlendirilebilen 396 turizm sektörü çalışanından yanıtlar alınmıştır. Araştırmada“kurumsallaşma”,“iş performansı”ve“duygusal bağlılık”alt boyutlarından oluşan ölçekler kullanılmıştır. Toplanan verilere istinaden betimleyici istatistikler, faktör analizi, regresyon analizi ve aracı faktör testi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda turizm işletmelerinde kurumsallaşmanın, duygusal bağlılığa ve iş performansına etkisi olup olmadığını anlamaya yönelik hipotezlerin test edilmesi sonucunda; kurumsallaşmanın duygusal bağlılığı ve iş performansını pozitif yönlü etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kurumsallaşmanın alt boyutları olan formalleşme, profesyonelleşme ve sosyal sorumluluğun genel kapsamda duygusal bağlılığı ve iş performansını pozitif yönlü etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir hipotez ile duygusal bağlılığın iş performansını pozitif yönlü etkilediği; kurumsallaşmanın iş performansı üzerindeki etkisinde duygusal bağlılığın aracılık rolü olduğu da tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Turizmde Kurumsallaşma, Kurumsallaşma, İş Performansı, Duygusal Bağlılık
Özet (Çeviri)
The tourism industry is one of the most critical business areas around the World due to both the size of its market share and its economic contribution to the countries. The tourism industry in our nation is seeing continuous growth and serves as a significant source of employment for a substantial number of individuals. This study was undertaken to investigate the impact of the rapidly growing tourist sector on the economic growth of our country, both domestically and globally. The focus of this research was on the employees working within the tourism industry. Since the tourism sector, as a service sector, is based on more human resources than other sectors, institutionalization is essential for developing and sustaining the sector and businesses. The main aim of this study is to examine the impact of institutionalization on business performance and emotional bonding within the tourist sector. Additionally, this research aims to uncover the interrelationships and effects of these constructs on one another. Furthermore, this study aims to examine the correlation between the degree of institutionalization within the participants' workplaces and their levels of emotional bonding toward their job performance. The professionalization, planning, and systematic management of tourism organizations have a positive impact on the brand image perceived by customers. Additionally, these factors influence the emotional bonding and business performance of personnel inside the organization. This study aimed to investigate the impact of a certain factor on the employees of tourist sector firms in Turkey. The research sample was comprised of individuals working within this industry. A questionnaire was administered to employees in the tourism sector, and responses were obtained from a sample of 396 individuals employed in this industry, who were subsequently subjected to evaluation. The study included scales encompassing sub-dimensions such as“Institutionalization,”“job performance,”and“emotional bonding.”The acquired data was analyzed using various statistical techniques, including descriptive statistics, factor analysis, regression analysis, and mediating factor test. As a result of the analyses made, as a result of testing the hypotheses to understand whether institutionalization in tourism enterprises affects emotional bonding and job performance, it has been concluded that institutionalization has a positive effect on emotional bonding and job performance. In addition, it was concluded that formalization, professionalization and social responsibility, which are the sub-dimensions of institutionalization, positively affect emotional bonding and job performance in general. Another hypothesis is that emotional bonding positively affects job performance; It has also been determined that emotional bonding has a mediating role in the effect of institutionalization on job performance.