Geotekstil takviyeli istinat duvarlarının statik ve dinamik analizi
Static and dynamic analysis of geotextile reinforced retaining walls
- Tez No: 831415
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAVEH DEHGHANIAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İstinat Duvarı, GEO5 Yazılımı, Stabilite Analizi, Geotekstilin statik ve dinamik analizi, Retaining Wall, GEO5 Software, Stability Analysis, Static and dynamic analysis of geotextile
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma, jeotekstil takviyeli istinat duvarlarının statik ve dinamik analizini amaçlamıştır. GEO5, jeotekstil takviyeli istinat duvarlarının inşası ve değerlendirilmesi için mükemmel bir araçtır. Bu GEO5 aracını kullanmaya başlamak için, bir konsol duvarın stabilitesini bulmak üzere programın“İstinat Duvarı/Konsol Duvar”modülünü kullanın. GEO5'teki“İstinat duvarı”modülü, bir konsol duvarın giriş boyutlarının belirlenmesine yardımcı olur. GEO5'te bir konsol duvarı modellenirken ve değerlendirilirken, duvarın ve zeminin malzeme parametreleri tanımlanmıştır. GEO5'teki toprak profilleri, bir yerde bulunan çeşitli toprak katmanlarını yansıtacak şekilde belirlenmiştir. Konsol duvarın inşa edildiği arazi, tasarımı ve stabilitesini önemli ölçüde etkilemiştir. GEO5'te konsol duvarlar için üç temel ayarı vardı: standart radye temel, şerit temel ve kazık temel. Bu analizden sonra hem şerit hem de kazıklı temeller kullanıldı. Sürşarj, zemin tipini bulmak için uygulanan bir yüktü. FF direnci, konsol duvarın stabilitesini ve güvenliğini ölçen bir faktördü. Duvarın ağırlığı, tuttuğu toprak ve herhangi bir ek yük gibi üzerinde çalışan kuvvetlere karşı minimum direncini hesaplamak için kullanıldı. Bir konsol duvar için çalışılan deprem, bir deprem sırasında oluşabilecek basınçlar ve gerilmeler karşısında duvarın yapısal bütünlüğünün ve stabilitesinin değerlendirilmesini gerektirir. GEO5'te deprem ayarları değerlerini yaptıktan sonra, yatay ve düşey ivme değerlerini bulun. Bu yardımla, şerit temel, tek kazıklı temel ve çift kazıklı temel gibi bazı senaryolar görülmüştür. Şerit temel ve tek kazıklı temelin karşılaştırmalı analizi Şerit temel için B arazi, statik ve kuru idi. Buna karşılık, tek kazık durumunda, B temeli her değer için Arazi, statik ve doymuştu. Bu durumda, çift kazıklı temel tek kazıklı temele benzemektedir. Tüm olasılıklar analiz edildikten sonra, konsol duvarın güvenli olduğu ve her zaman güvenli şev stabilitesi sınırına bağlı kaldığı sonucuna varılmıştır. Sonuçlar, duvarın tüm stresli, statik ve dinamik koşullara rağmen güvenli olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, duvarın her durumda stabil olduğu ve çökmediği anlaşılmıştır. Geotekstil takviyenin uygulanmasının istinat duvarı stabilitesini artırdığı ve sismik stresler de dahil olmak üzere çeşitli yükleme koşulları altında deformasyonu en aza indirdiği sonucuna varılmıştır. GEO5 yazılımı gibi yazılım programlarının ortaya çıkması sayesinde araştırmacılar artık jeotekstil takviyeli istinat duvarlarını incelemek ve inşa etmek için hayati araçlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed at the static and dynamic analysis of geotextile reinforced retaining walls. GEO5 is an excellent tool for constructing and assessing geotextile reinforced retaining walls. To get started using this GEO5 tool, use the program's“Retaining Wall/Cantilever Wall”module to find the stability of a cantilever wall. The“Retaining wall”module in GEO5 helped determine a cantilever wall's input dimensions. When modelling and evaluating a cantilever wall in GEO5, it defined the material parameters of the wall and soil. Soil profiles in GEO5 were determined to reflect the various layers of soil present at a place. The terrain on which a cantilever wall was constructed considerably influenced its design and stability. In GEO5, there were three foundation settings for cantilever walls: standard raft foundation, strip Foundation and pile foundation. After this analysis, both strip and pile foundations. A surcharge was a load applied to find the soil type. FF resistance was a factor that measures the stability and safety of a cantilever wall. It was used to calculate the wall's minimal resistance to forces operating on it, such as its weight, the soil it held, and any surcharge loads. Earthquake studied for a cantilever wall entail assessing the wall's structural integrity and stability in the face of the pressures and stresses that might occur during an earthquake. After doing earthquake settings values in GEO5, find the horizontal and vertical acceleration values. With this help, some scenarios were seen, such as strip foundation, single-pile foundation and double-pile foundation. Comparative analysis of strip foundation and single pile foundation B was terrain, static, and dry for strip foundation. In contrast, in the case of a single pile, foundation B was Terrain, static and saturated for every value. In this case, the double-pile foundation resembled the single-pile foundation. After analyzing all the possibilities, it concluded that the cantilever wall was safe and always adhered to the safe limit of slope stability. The results revealed that the wall was safe despite all the stressful, static and dynamic circumstances. As a result, it was deduced that the wall was stable under all situations and did not collapse It was concluded that applying geotextile reinforcement increased retaining wall stability and minimized deformation under various loading circumstances, including seismic stresses. Researchers now have vital tools to study and construct geotextile reinforced retaining walls thanks to the advent of software programs like GEO5 software.