Vatikan Apostolik Kütüphanesi'nde bulunan Turc.50 numaralı cönk (İnceleme- metin)
Cönk with number Turc.50 in the Vatican Apostolic Library (Review-text)
  1. Tez No: 831566
  2. Yazar: İMRAN MIZRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİÇEK AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cönk, Şair, Şiir, Cönk, Poet, Poetry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışma, cönklerin önemine istinaden, edebiyatımıza bir cönk çevirisi daha kazandırmak ve Türk edebiyatına ufak da olsa bir katkı sağlamak maksadıyla hazırlanmıştır. Tez, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm öncesinde ''Ön Söz'', ''Özet'' ve ''Tablolar'' bölümleri sırasıyla yer almaktadır. Birinci bölümde“Cönklerin Genel Özellikleri ve Türk Edebiyatında Cönkler Üzerine Yapılmış Çalışmalar”hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, çalışmaya konu olan“Vatikan Apostolik Kütüphanesi'nde Bulunan Turc.50 Numaralı Cönk”isimli eser tanıtılmış ve cönkte şiirleri yer alan şairler hakkında kaçıncı yüzyılda yaşadıkları, mahlasları, cönkteki şiir sayıları, şiirlerinin nazım şekilleri ve cönkteki sayfa numaraları hakkında tablo üzerinden bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, bu çalışmada incelenen“Vatikan Apostolik Kütüphanesi'nde Bulunan Turc.50 Numaralı Cönk”transkripsiyon alfabesi ile yazılmıştır. Sonuç bölümünde ise tez ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Kaynakça kısmında tezde yararlanılan eserlerin künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, based on the importance of cönk (poetry notebook), has been prepared in order to bring another cönk translation to our literature and to make a small contribution to Turkish literature. The thesis consists of three parts. Before the first chapter, there are“Foreword”,“Abstract”and“Tables”sections respectively. In the first chapter, information is given about“General Characteristics of Cönks and Studies on Cönks in Turkish Literature”. In the second part, the work named“Cönk with number Turc.50 in the Vatican Apostolic Library”, which is the subject of the study, is introduced and information about the poets whose poems are included in the cönk in which century they lived, their pseudonyms, the number of poems in the cönk, the verse forms of their poems and the page numbers in the cönk. given. In the third chapter, the“Cönk No. Turc.50 found in the Vatican Apostolic Library”examined in this study was written with the transcription alphabet. In the conclusion part, a general evaluation was made about the thesis. In the bibliography section, the tags of the works used in the thesis are given.