Theory of annexation in international relations
Uluslararası ilişkilerde ilhak teorisi
- Tez No: 831588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNER AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İlhak, Nicel Analiz, Nitel Analiz, Uluslararası İlişkiler, Annexation, International Relations, Qualitative Analysis, Quantitative Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, Uluslararası İlişkiler bağlamında ülkelerin toprak ilhakı fenomeninin teorik analizin uygunluğunu, siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarsızlık çerçevesinde zayıf devletleri farklı yollarla ele geçiren ülkelerin örnekleri üzerinden 1816-2022 döneminde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tabii ki, amacımız, ilhak kavramının derinlemisini analiz etmek ve bu kavramın böylece sıra Uluslararası İlişkiler disiplininde bileşenlerinin rolünü ve önemini incelemektir. İlhak süreci, ilhakın kendisinden önce gelen fetih, ayrılma ve işgal bileşenlerine sahiptir ve bu bileşenler, ilhakın kendisinden önce gelen bileşenler olarak mantıksal bir sıraya incelenecektir. Bu değerlendirme, Uluslararası İlişkiler disiplininde ilhak kavramının algılanışı açısından yukarıda belirtilen dönem ülkeler örneğinde yapılmıştır. Bu amaca ulaşmak için literatür sistematik bir literatür tarama-inceleme yöntemi ve deneysel araştırma yöntemi kullanılmaktadır. Ayrıca, ilhakın yapısını ve kavramını anlamak için nitel ve nicel analiz yöntemleri kullanılmaktadır. Araştırmamız, ilhak analizinin nasıl şekillendiğinin ve 1816-2022 döneminde bileşenlerin nasıl birleştirildiğinin iyi anlaşılması açısından önemlidir ve sonuç olarak ilhakın bileşenlerini ve kavramını, söz konusu dönemdeki dünya yapısının arka planında ele önem arz etmektedir. Bu dönem, tarih boyunca önce çok kutuplu, ardından da çift kutuplu bir yapıya sahip olup 20. yüzyılın sonlarına doğru tek kutuplu hale gelen bir dünya yapısıydı. Yani, her bileşeni ayrı ve bağımsız olarak değil, tek bir bütün olarak göstermek ve bu disiplinde yanlış bir şekilde kabul edilen her bileşeni ayrı bir şekilde değil, tüm bileşenleriyle birlikte göstermek istenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the relevance of the theoretical analysis of the phenomenon of country annexation in the context of international relations, from 1816 to 2022 using examples of countries that acquired weaker states through various means within the framework of political, social, and economic destabilization. Needless to say, the purpose is to conduct a profound analysis of the concept of annexation and its concepts and the role of this concept and its components in the discipline of International Relations. The annexation process itself consists of components that directly precede annexation, namely conquest, secession, and occupation, and these components will be examined in a logical sequence as the elements preceding annexation itself. The assessment was made through examples of countries during the aforementioned period, considering the perception of the concept of annexation in the discipline of International Relations. The systematic literature review and empirical research method are employed to achieve this goal. Qualitative and quantitative analysis methods are also used to understand the structure and concept of annexation. This research is important for a thorough understanding of how annexation has evolved with the aforementioned components from 1816 to 2022. As a result, it is crucial to form an understanding of the components of annexation and the concept of annexation as a whole, against the backdrop of the world structure, which historically transitioned from multipolar to bipolar and eventually to a unipolar structure closer to the end of the 20 th and the beginning of the 21 st century. In other words, the main result is presenting all the components as a unified whole, rather than considering each component separate and independent, as mistakenly believed in this discipline during the mentioned historical period.