Ukrayna krizi sonrasında NATO'nun Avrupa güvenlik yapısına etkisi: Baltık güvenliği üzerine bir inceleme
NATO's effect on European security structure in wake of Ukrainian crisis: A research on Baltic security
- Tez No: 700000
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET NAZMİ ÜSTE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AGY, Baltık Devletleri, NATO, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası, Tehdit Dengesi Teorisi, Soğuk Savaş, Ukrayna Krizi, Balance of Threat Theory, Baltic Countries, Cold War, ESS, NATO, Common Security and Defence Policy, Ukraine Crisis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
İkinci Dünya Savaşı sonrası uluslararası düzen; Dünya'nın, SSCB ve ABD arasında askerî ve siyasî olarak iki rakip ittifaka ayrılması ile kurulmuştur. Soğuk savaş olarak adlandırılan bu dönemde SSCB, Varşova Paktı aracılığı ile Doğu Bloku'nu, ABD ise NATO aracılığı ile Batı Bloku'nu siyasî ve askerî kontrolü altında tutmuştur. Soğuk savaşın bitimi ile Avrupa'daki eski rakip devletler arasında bir güvenlik ortamı tesis edilmiştir. Bu ortam, Rusya'nın, Kırım'ı illegal olarak ilhak etmesi ve Ukrayna'ya doğusuna örtülü askerî müdahalesi ile sona ermiştir. Rusya, Avrupa'daki istikrara karşı açık bir tehdit olarak belirmiştir. AB ve NATO, Avrupa'daki istikrarı sağlamak amacıyla aralarındaki iş birliğinin etkinliğini artırmak maksadıyla yeniden düzenlemişlerdir. Tez çalışmasında, Tehdit Dengesi teorisinden hareketle; Ukrayna krizi sonrasında NATO'nun Avrupa Güvenlik Yapısı'na etkisi ve Avrupa Güvenlik Yapısı'nın gelecekteki yönü araştırılmıştır. Bu bağlamda, Baltık devletlerinin AB, NATO ve Rusya'ya yönelik dış politikaları ve AB ve NATO üyelik tercihlerin nedenleri ele alınmıştır. Ukrayna krizi sonrasında; NATO ve AB devletlerinin güvenlik algılarındaki değişimin, Avrupa güvenliğini sağlamada alınan ortak ve bireysel önlemlerinin incelenmesi, AB ve NATO arasındaki savunma iş birliğinin kapsamını ve olası alternatifler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
International order after the Second World War; It was established by the division of the world into two rival alliances, militarily and politically, between the USSR and the USA. During this period, which is called the Cold War, the USSR kept the Eastern Bloc under its political and military control through the Warsaw Pact, while the USA kept the Western Bloc under its political and military control through NATO. With the end of the cold war, a security environment was established between the former rival states in Europe. This environment ended with Russia's illegal annexation of Crimea and its covert military intervention in the east of Ukraine. Russia has emerged as a clear threat to stability in Europe. The EU and NATO have reorganized in order to increase the effectiveness of cooperation between them in order to ensure stability in Europe. In the research, After the Ukraine crisis, the impact of NATO on the European Security Structure and the future direction of that Structure were investigated in the light of the Balance of Threat theory. In this context, the foreign policies of the Baltic states towards the EU, NATO and Russia and the reasons for theirs EU and NATO membership preferences are discussed. After the Ukraine crisis; The change in the security perceptions of NATO and EU states, the joint and individual measures taken to ensure European security, the scope of defense cooperation between the EU and NATO and possible alternatives are presented.