Ülkemizde kavakçılığın geliştirilmesinde yeni finansman olanakları
New financing opportunities for private sector poplar cultivations in Turkey
- Tez No: 83172
- Danışmanlar: PROF. DR. UÇKUN GERAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: 1-214”hybrid poplar, plantation, agro-forestry, cost-benefit analysis, capital market, chattels such as shares, rural development, . XII
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ormancılık Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
ÖZET ÜLKEMİZDE KAVAKÇILIĞIN GELİŞTİRİLMESİNDE YENİ FİNANSMAN OLANAKLARI Ülkemizde, odun hammadde arzını kısa sürede arttırmak için kavakçılığın geliştirilmesi gerekmektedir. Alternatif kavak ağaçlandırma yatırımlarının gerçekleştirilmesinde, özsermayeye ya da uzun vadeli yabancı kaynaklara daha çok gereksinim duyulmaktadır. Değişik dikim aralıklarında kurulan kavak ağaçlandırmaları için, farklı işletme şekillerine göre, fayda maliyet analizleri yapılmış, yıllık girdiler belirlenmiş ve yatırım programı elde edilmiştir. 1-214 melez kavak ağaçlandırmaları altında ara tarım uygulamaları bir işletme şekli olarak seçilmiştir. Ara tarım uygulamalarında domates, pamuk ve şeker pancarı türleri kullanılmıştır. Kavak ağaçlandırma yatırımlarının özsermaye ile finansmanında kullanılabilecek sermaye piyasası araçları incelenmiştir. Kavak ağaçlandırma yatırımlarının özsermaye ile finansmanın sağlanmaması durumunda, uzun vadeli yabancı kaynak sağlamada kullanılabilecek menkul kıymet çeşitleri belirlenmiştir. Toplam yatırım tutarının %50 ve %60'ı oranında yabancı kaynak sağlanması durumlarında karşılaşılacak yabancı kaynak sağlama programları ve itfa planları ortaya konmuştur. Anılan program ve planların oluşturulmasında, yabancı kaynak faiz oranları %4, %6 ve %8 olarak alınmıştır. Değişik yabancı kaynak oranı ve bunlara uygulanan faiz oranlarına göre iç karlılık oranlan belirlenmiş ve fınansal kaldıraç etkisi ortaya konmuştur. Ağaçlandırma yatırımlarının uzun vadeli yabancı kaynak ile finansmanında kullanılabilecek en uygun sermaye piyasası araçları kuponsuz tahviller, ipotekli borç senetleri ve irat senetleridir. Yatırımlara fon sağlayabilecek fınans kurumlan sigorta şirketleri, sosyal güvenlik kurumları (emekli sandıkları) ve kalkınma ve yatırım bankalarıdır. Kavak ağaçlandırması kurmuş olan küçük çiftçilerin desteklenmesi amacı ile bir model önerilmiştir. Anahtar kelimeler : 1-214 melez kavak, ağaçlandırma, tarımsal ormancılık, fayda maliyet analizi, sermaye piyasası, menkul kıymetler, kırsal kalkınma. XI
Özet (Çeviri)
SUMMARY NEW FINANCING OPPORTUNITIES FOR PRIVATE SECTOR POPLAR CULTIVATIONS IN TURKEY In order to increase wood production in short term, poplar plantations should be increased. Equity contributions or long term external funding would be increasingly required to realize the alternative poplar plantation investments. In this study, investment programmes were prepared for poplar plantations at various spacings based on annual investment requirements and financial analyses. Agricultural intercropping with tomato, cotton and sugar beat was applied under“1-214”poplar plantations which was evaluated as an alternative investment opportunity. Various financial instruments and equity contribution options were evaluated for poplar plantation investments. Long term external financing options were defined in the equity funded poplar plantation investments. Provision of external funding and debt repayment profiles were proposed for the plantation investments where debt : equity ratios were 60:40% and 50:50%, respectively. Interest rates were taken as 4%, 6% and 8% in the above mentioned evaluations. Internal Rates of Return (IRR) were calculated based on alternative external funding and interest rates. The financial leverage of various investment options were defined. It was observed that the most suitable financial instruments for long term external funding of plantations were zero coupon bonds, mortgage certificates and annuity charge bonds. Financing institutions were insurance companies, pension funds and development and investment banks. A separate, investment model was proposed to subsidise small scale farmers who establish poplar plantations.