Çağrı merkezinde çalışan bireylerin işitme sağlığı ve gürültü hassasiyet düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the hearing health and noise sensitivity levels of individuals working in a call center
- Tez No: 831755
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR EMBİYE ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Çağrı merkezi operatörleri, Mobil araç işitme testi, Gürültüye bağlı işitme kayıpları, Gürültü hassasiyet düzeyleri, Konuşma algısı, Uzaysal algı, Call center operators, Mobile vehicle hearing test, Noise-induced hearing loss, Noise sensitivity levels, Speech perception, Spatial perception
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, Çağrı merkezinde çalışan bireylerin işitme sağlığını değerlendirmek ve normatif verilere göre gürültü hassasiyet düzeylerini, konuşma ve uzaysal algılarını incelemektir. Çalışmaya 18-40 yaş aralığında çağrı merkezinde çalışan 72 birey dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin işitme taramaları yapılmış, Weinstein Gürültü Hassasiyet Ölçeği ve Konuşma Algısı, Uzaysal Algı ve İşitme Kalitesi (KUİK) ölçeği uygulanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin işitme kaybı, gürültü hassasiyet düzeyi, konuşma algısı ve uzaysal algı düzeyleri incelenmiştir. Çalışmaya katılan 18-40 yaş arası çağrı merkezinde çalışan bireylerin işe giriş testlerinde işitme kaybı gözlenmemiştir. Çalışan bireylere kurum tarafından 6 ayda bir işitme taraması uygulanmamıştır ve katılımcıların sadece işe giriş testleri mevcuttur. Çalışmamız aracılığıyla yapılan işitme tarama testi sonuçlarına göre katılımcıların %97,22 'sinde sol kulakta işitme kaybı gözlenmemiştir, %2,78 'in sol kulakta hafif işitme kaybı gözlenmiştir. Yapılan işitme testinin sağ kulak sonuçlarına göre %98,61'inde sağ kulak işitme kaybı gözlenmemiştir. %1,39 'unda ise sağ kulak hafif derecede işitme kaybı gözlenmiştir. Çalışanların %4,17 'sinde 4 kHz ve 8 kHz 'de yüksek frekans çentiklerine rastlanılmıştır. Katılımcıların %36,11 'inde kulak çınlaması, %25 'inde kulak ağrısı ve % 9,72 'sinde akustik şok sendromuna ilişkin belirtilere rastlanılmıştır. Weinstein gürültü hassasiyet ölçeği toplam puan değeri ortalama 77,43 olarak bulunmuştur. Genel KUİK skor değeri ortalama 7,62 olarak bulunmuştur. Konuşma algısı skor değeri ortalama 7,65, Uzaysal algı skor değeri ortalama 7,27, İşitme kalitesi skor değeri ortalama 7,92 olarak bulunmuştur. Katılımcıların Weinstein gürültü hassasiyet ölçeği sonuçlarına göre %68,06 'sında gürültü hassasiyeti yokken, %26,39 'unda gürültü hassasiyeti olduğu görülmektedir. KUİK ölçeği skorlarına göre %55,56'sında genel KUİK ölçeği skoru düşük bulunmuştur. %54,17 'sinde konuşma algı skoru yüksek, %62,50 'sinde Uzaysal algı skoru düşük, işitme kalitesi skoruna göre ise eşit bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the hearing health of individuals working in the call center and to examine their noise sensitivity levels, speech and spatial perceptions according to normative data. 72 individuals working in the call center between the ages of 18-40 were included in the study. Hearing screenings were performed for the individuals participating in the study, and the Weinstein Noise Sensitivity Scale and the Speech Perception, Spatial Perception and Hearing Quality (QUIQ) scale were applied. Hearing loss, noise sensitivity level, speech perception and spatial perception levels of the individuals participating in the study were examined. Hearing loss was not observed in the employment tests of the individuals working in the call center between the ages of 18-40 who participated in the study. Hearing screening is not applied to working individuals every 6 months by the institution, and participants only have employment tests. According to the hearing screening test results performed through our study, no hearing loss was observed in the left ear in 97.22% of the participants, and mild hearing loss was observed in the left ear of 2.78%. According to the right ear results of the hearing test, no right ear hearing loss was observed in 98.61% of the patients. Mild hearing loss in the right ear was observed in 1.39%. High frequency notches at 4 kHz and 8 kHz were found in 4.17% of the employees. Symptoms related to tinnitus were found in 36.11% of the participants, earache in 25% and acoustic shock syndrome in 9.72%. The average total score of the Weinstein noise sensitivity scale was found to be 77.43. The average overall QUIK score value was found to be 7.62. The average speech perception score value was found to be 7.65, the average spatial perception score value was 7.27, and the average hearing quality score value was 7.92. According to the Weinstein noise sensitivity scale results of the participants, 68.06% of them had no noise sensitivity, while 26.39% had noise sensitivity. According to the KUİK scale scores, the general KUİK scale score was found to be low in 55.56%. Speech perception score was found to be high in 54.17%, low spatial perception score in 62.50%, and equal to the hearing quality score.