Private equity; could it be the right financial solution for small & medium size enterprises in Turkey?
Özel sermaye fonları: Türkiye'deki KOBİlerin finansman sorunu için bir çözüm olabilir mi?
- Tez No: 831754
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞNUR BALSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özel Sermaye Fonları, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (Kobiler), Kobilerin sorunları, Şirket Birleşme ve Satın almaları, uzun dönemli ve sürdürülebilir büyüme, değer yaratan ürün ve hizmetler, Private Equity, Mergers and Acquisitions, Small & Medium Size Enterprises (SMEs), financial problems of SMEs, value creating, financial resources, sustainable growth
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dünyada 1980'ler ile şirketlere yönelik alternatif finansman bulma yöntemleri gelişmeye başlamıştır. Temel bankacılık ve kredi işlemleri dışında gelişen bu uygulama şirket alım satım işlemleri adı altında ortaya çıkan özel sermaye fonlarıdır. 1980 sonrası artan, 2008 finansal krizine kadar ciddi gelişme gösteren özel sermaye fonları, banka kredisine alternatif olarak şirketlere belirli oranda ortak olmak ya da şirketin tümünü satın almak sureti ile şirketi çok daha katma değerli ürün ve hizmet üretir, uzun vadeli ve sürdürülebilir kar eden bir yapıya getiren ve ortalama 6 yıl sonra firmayı daha pahalı halde satan bir fon olarak düşünülebilir. Türkiye'de ekonominin temel taşı olan KOBi'ler, Türkiye'deki şirketlerin %99'unu kapsamaktadır. Kobilere ilişkin en temel sorun, finansman ihtiyaçlarıdır. Bankacılık sistemi ve mevcut kredi araçları ile finansman sorunlarını gideremeyen Kobiler, alternatif ortak arayışı ve parçalı ya da tüm işletme satışı ile mevcut finansman sorunlarını çözmeye çalışmaktadırlar. Tüm dünyadaki örnekleri ile benzer olarak özel sermaye fonlarının özellikle 2002 sonrası ülkemize girişi ve burada şirket alımı yapmalarının arkasındaki ana neden aldıkları şirketleri çok daha katma değerli ürün & hizmet üretir hale getirerek, daha pahalıya satmaktır. Söz konusu yabancı sermayeli fonların tüm yatırımlarını, getiri ve kar paylarını Türk lirası dışında yabancı paralar cinsinden takip etmesi nedeni ile yatırım yaptıkları şirketlerin döviz cinsinden gelir etmesi hayati bir önem taşımaktadır. 2002 – 2013 döneminde görece yatay olarak seyreden Amerikan doları Türk lirası paritesinin 2013 Eylül dönemi ile başlayan yükselişi nedeni ile Türk Lirası yaklaşık 10 yıldır ABD doları karşısında değer kaybetmekte, bu durum yurt dışı ortaklarından aldıklarını katı paylarına ait kar paylarını yabancı para cinsinden kar payı ödeyen Özel Sermaye fonlarının, ülkemizdeki tüm yatırımlarını değerini dolar bazında düşürmektedir. Döviz kuru ve dönemsel ortaklığa dayalı yasal mevzuat altyapısının kronik sorunlarının olduğu bir ortamda Kobilerin, sadece döviz bazında“ucuz”şirket olduklarından dolayı özel sermaye fonlarının radarına girmesini beklemek mümkün değildir. Türkiye'de bu alanda yatırım yapan özel sermaye fonlarının yöneticileri ile yapılan tüm görüşmelerde katma değerli ürün hizmet sunamayan, gelecek dönemde yüksek büyüme vadetmeyen, döviz bazında ihracat geliri sunamayan hiçbir şirketin, dolar bazında düşük şirket değerlemesi nedeniyle yatırım almasının imkânsız olduğu ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
By 1980's, companies all around the world have been introduced by the new alternative borrowing and lending options. Rather than classical credit instruments by commercial banks, it has been called as Private Equity funds assumed under Merger and Acquisitions. As an alternative to bank credits with its great expansion from 1980s to financial crises in 2008 and by partnering or by acquiring the company as whole, Private Equity funds can be assumed as a Professional Management technique buying the target company while it has lower valuation and sell it back with long-term and sustainable profit after six years average by adding value added products and services. Turkish economic activity is covered by Small & Medium Size Enterprises by %99. The main problem for SME's in Turkiye is their financial needs. Existing and classic banking credit tools do not supply sufficient financial resources to SME's in Turkiye. As a result of this resources problem, SME's in Turkiye try to find alternative ways to solve financial problems such as finding new financial partner, partially or whole sale of company. Like all other examples in the world, the main purpose of Private Equity funds investing to Turkish Market is to gain by selling the target companies expensive which were acquired cheaper and after creating value added products and services. Mostly backed by international finance institutions, Private Equity funds and its partners evaluates and calculates all returns in foreign Exchange rather than local currency, Turkish Lira. For this important reason, it is vital for every Private Equity fund investing in Turkiye to invest on companies generating foreign exchange or export revenue. Turkish Lira has been in devaluation situation since September 2013 after a ten-year strong term between 2002 – 2013. This devaluation process has made all investment in Turkiye so fragile against foreign exchange while Private Equity funds pay all payments in U.S Dollar or Avro to its limited and general partners. Assuming Turkish SMEs as“attractive companies”in terms of foreign Exchange is not convenient not only because of higher U.S Dollar parity against Turkish Lira but also for chronic problems in Turkish legislation on partnership. On several meetings with Private Equity managers in Turkiye, it was claimed that target companies not offering and not creating value added products and services, companies not promising long term and sustainable growth, companies not generating export revenues have no chance to get any investment from a Private Equity fund.