Liderlik tarzları ile performans arasındaki ilişkide iş tatmini ve örgütsel bağlılığın aracı rolü: Gaziantep organize sanayi bölgesinde bir çalışma
The role of organizational commitment and job satisfaction on the relationships between leadership styles and job performance: A study of the gazi̇antep organized industrial zone
  1. Tez No: 831904
  2. Yazar: SÜLEYMAN ENDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL CAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik tarzları, İş performansı, İş tatmini, Örgütsel bağlılık, Organize Sanayi Bölgesi, Leadership Styles, Jop Performance, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Organized İndustrial Zone
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışmanın amacı, işletmelerde algılanan liderlik tarzlarının performans üzerindeki etkisini araştırmaktır. Ayrıca liderlik tarzlarının performans ile ilişkisinde iş tatmini ve örgütsel bağlılık davranışlarının aracı (mediator) rolü incelemektir. Bu amaçla Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'nde faaliyet gösteren ve İstanbul Sanayi Odasının (İSO)“ilk bin”sıralamasında bulunan işletmelerde orta düzey yönetici ve beyaz yakalı çalışanlarına anket uygulanmıştır. Gaziantep OSB'de bu kapsamda 53 firma tespit edilmiş ve geçerli 584 anketten elde edilen veriler yapısal eşitlik modellemesi (YEM) ile analiz edilmiştir. Bu çalışmada,“güvenirlik analizleri”,“keşifsel faktör analizleri”,“doğrulayıcı faktör analizleri”,“korelasyon”,“yol analizleri”ile tamamlayıcı istatistiksel çalışmalar birlikte uygulanmıştır. Analiz sonuçları, hipotezlere ve araştırma sorularına ilişkin beklentileri desteklemektedir. Araştırma sonucunda, liderlik tarzları ile iş performansı arasındaki ilişkide iş tatmini ve örgütsel bağlılık faktörlerinin kısmi ve tam aracı (mediator) rolü olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Ayrıca bu çalışmada, gelecekte yapılacak çalışmalar için bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate the impact of perceived leadership styles on firm performance, in addition to the mediating impacts of both job satisfaction and organizational commitment on leadership styles-firm performance relationship. Accordingly, a questionnaire survey is conducted among middle-level executives and white-collar employees working in organized industrial zone in Gaziantep, and listing in the first thousand ranking firms in the industrial chamber of Istanbul. 584 valid questionnaires from 53 firms working in industrial zone in Gaziantep are obtained and subjected to structural equation modeling analysis (SEM). In this study,“Reliability analysis”,“exploratory factor analysis”,“confirmatory factor analysis”,“correlation”,“path analysis”, analysis of variance analysis, and descriptive statistical analysis are applied together. The results of the analyses support all hypotheses and the research questions. Findings approve the partial mediating effects of job satisfaction and organizational commitment on the relationship between leadership styles and job performance. Finally, the study presents some suggestions for future researches.