Geri Dön

Hastane elektrik iç tesisatında topraklama ve kaçakakım için röle tasarımı

Relay design for grounding and leakage current in hospital electrical installation

  1. Tez No: 831962
  2. Yazar: ÖNDER ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHÇET KOCAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 70

Özet

Bilim insanları, insan can güvenliği konusunda her geçen gün yeni çalışmalar yapmakta ve yaşam standardını artırmaya devam etmektedir. Genel olarak, hastane ortamında elektriksel güvenliğin durağan bir durum olmadığını, hareketli ve sürekli bir durum olduğunu bilmek çok önemlidir. Dolayısıyla tesisatta oluşabilecek tehlikenin öngörülmesi ve düzeltilmesi gerekmektedir. Çalışan bir sistemde kaçak akımın oluşması kaçınılmazdır. Kaçak akımın oluşmasına karşı, önlem alınmaması büyük bir sorun oluşturmaktadır. Örneğin biyomedikal cihazların hassas olmaları nedeniyle hata durumunda oluşan kaçak akım, cihazda kalibrasyon sorunlarına sebebiyet vermektedir. Çoğu koruma sistemleri, insan can ve mal güvenliğini korumak için iyi tasarımlar olsada tam kapsamlı bir koruma sağlayamamaktadırlar. Bu tez çalışmasında, hastanelerin temel görevleri olan can güvenliği düşünülerek hastane elektrik iç tesisatında topraklama ve kaçak akımı tespit eden röle tasarlanmıştır. Tasarlanan röle, hastane elektrik iç tesisatında bulunan nötr ve toprak arasındaki gerilimi ölçmekte ve ekranda görüntülemektedir. Ölçülen nötr toprak gerilimi (NTG) değerleri için belirlenen senaryolara göre görsel veya hem görsel hem de sesli uyarı vermektedir. Topraklama için ölçülen gerilim değeri, aynı zamanda kaçak bir akımın olduğunu göstermektedir. İnsan can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla tasarlanan bu rölede, arduino kart kullanılmıştır. Günümüzde arduino kartın kullanıldığı birçok alan bulunmaktadır. Bunun sebebi, C++ programlama dilinin basitleştirilmiş versiyonu olduğundan dolayı en karmaşık işlerde bile kolaylık sağlayabilmesidir. Bu tez çalışmasında, arduino kartında kullanılan donanım bileşenlerini, programlamak için kullanılan yazılımı, kendi projelerinizi nasıl yazacağınız ve oluşturacağınızla ilgili bilgiler bulunmaktadır. Bu çalışmada tasarlanan röle, sadece bir arduino kartı tasarımı olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü bu rölenin kontrol ettiği yer, topraklama sisteminde oluşan kaçak akımın hasta, çalışan personel ve ziyaretçilerin can güvenliğini sağlama konusunda önemli bir yerdir. Sağlıklı insanın direnci ile hastaların direnci aynı değildir. Dirençlerinin aynı olmamasından dolayı dokunma gerilimleri de farklıdır. Bu sebepten dolayı kaçak akım hastalar için büyük bir sorun haline gelmektedir. Tasarlanan röle, hastanelerin iç tesisatındaki topraklama ile kaçak akımı tespit etmek ve insan yaşam alanı için önemli bir cihazdır.

Özet (Çeviri)

Scientists are making new studies on human life safety every day and continue to increase the standard of living. In general, it is very important to know that electrical safety in the hospital environment is not a static situation, but a moving and constant situation. Therefore, it is necessary to foresee and correct the danger that may occur in the installation. In a working system, leakage current is inevitable. Failure to take precautions against the occurrence of leakage current constitutes a major problem. For example, due to the sensitivity of biomedical devices, leakage current that occurs in case of error causes calibration problems in the device. Although most protection systems are well designed to protect human life and property, they cannot provide full protection. In this thesis, a relay that detects grounding and leakage current in the electrical indoor installation of the hospital has been designed by considering the life safety, which is the main task of the hospitals. The designed relay measures the voltage between the neutral and ground in the hospital electrical installation and displays it on the screen. It gives visual or both visual and audible warnings according to the scenarios determined for the measured neutral ground voltage (NGV) values. The measured voltage value for grounding also shows that there is a leakage current. An arduino card is used in this relay, which is designed to ensure the safety of human life and property. Today, there are many areas where arduino board is used. This is because it is a simplified version of the C++ programming language, so it can provide convenience even for the most complex tasks. In this thesis, there is information about the hardware components used in the arduino board, the software used for programming, how to write and create your own projects. The relay designed in this study should not be considered only as an Arduino board design. Because the place controlled by this relay is an important place in ensuring the safety of patients, staff and visitors of the leakage current that occurs in the grounding system. The resistance of a healthy person is not the same as the resistance of a patient. Since their resistances are not the same, their touch voltages are also different. For this reason, leakage current becomes a big problem for patients. The designed relay is an important device for detecting the leakage current with grounding in the internal installations of hospitals and for human living space.

Benzer Tezler

  1. Hastane aydınlatması ve elektriki güvenliğinin incelenmesi

    Hospital lighting and investigating hospital's electrical safety

    FURKAN ÇOBANOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesi

    Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ADEM ÜNAL

  2. Hastane kuvvetli ve zayıf akım elektrik tesisatının örnek bir proje üzerinde incelenmesi

    The study of high and low current electrical installation of a hospital on a sample project

    ELİF YILDIZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    EnerjiKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MAHMUT KEMAL KIYMIK

  3. Hastanelerde elektrik tesisat uygulamalarının incelenmesi

    Examination of electrical installations in hospitals

    LÜTFİYE ERDOĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Biyomühendislikİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

    Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYSEL ERSOY YILMAZ

  4. İç ortamlarda anlamsal tabanlı keşif algoritmalarının geliştirilmesi

    Developing semantic-based exploration algorithms in indoor environments

    BURAK KALECİ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolEskişehir Osmangazi Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OSMAN PARLAKTUNA

  5. Design of fully integrated milliwatt thermoelectric energy harvesting interface circuit for wireless body sensor networks

    Kablosuz vücut sensör ağları için tam entegre milivat termoelektrik enerji toplama arayüz devresi tasarımı

    SÜLEYMAN MAHİRCAN DEMİR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ MUHTAROĞLU