Okul öncesi dönem çocuklarıyla okul dışı ortamlarda değerler eğitimi: Bir eylem araştırması
Values education with pre-school children in out of school settings: An action research
  1. Tez No: 832074
  2. Yazar: BÜŞRA YALGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Dışı Ortamlar, Okul Öncesi, Değer, Değerler Eğitimi, Çevre, Out of School Environments, Preschool, Value, Values Education, Environment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Değerler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi eğitimi alan çocuklar ve aileleri ile iş birliği içerisinde okul dışı ortamlara yönelik hazırlanan ve gerçekleştirilen değerler eğitimi uygulamalarının bu çocuklar üzerinde ki etkilerini ve okul dışı öğrenme alanlarının değer kazandırma açısından verimliliğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma, okul dışı ortamlarda değerler eğitimi bağlamında; kurum ve kuruluşlarla, sahne oyunlarıyla, toplumsal mekânlarla, sözlü tarih çalışmalarıyla, oyunlarla, görevlerle, filmlerle ve çevreyle bütünleştirilerek sekiz haftalık bir zaman diliminde yürütülmüştür. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan eylem araştırması kullanılmıştır. Eylem araştırması, araştırmacının öğrenme sürecinde katılımlı bir rol üstlenmesi ve okul dışı ortamlarda inceleme imkânı bulması açısından tercih edilmiştir. Araştırma grubunu Kocaeli ilinde öğrenim gören 8'i erkek, 12'si kız toplam 20 çocuk ve velileri oluşturmaktadır. Eylem araştırmasını yürüten öğretmenin kendi sınıfı ile çalışmayı tercih etmesi, çocukların mevcut durumunu bildiği için planlama ve değerlendirme süreçlerinde kolaylık sağlamıştır. Çocukların yaş ve gelişimsel özelliklerine göre okul dışı eğitim etkinlikleri tasarlanmış ve uygulanmıştır. Uygulama sürecini değerlendirmek için öğretmen tarafından gerçekleştirilen gözlem verilerinden, çocuk ve veli katılımcılarla yapılan görüşmelerden, süreç sonunda ortaya çıkan çocuk resimlerinden ve ürünlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen nitel veriler betimsel analiz teknikleriyle çözümlenmiştir. Araştırmanın sonunda, okul dışı eğitim ortamlarında gerçekleştirilen değerler eğitimi uygulamalarının çocukların değer algılarına olumlu etkileri olduğu belirlendi. Bu çerçevede yürütülen okul dışı ortamlardaki değerler eğitimi çalışmaları; sevgi, saygı, paylaşma, yardımseverlik, sorumluluk, temizlik, vatanseverlik ve kültürel mirasa duyarlılık değerlerinin gelişmesine, okul dışı ortamların eğitim süreçlerinde kullanılmasına ve değerler eğitimine karşı olumlu tutumların oluşmasına katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to reveal the effects of values education practices prepared and carried out for out-of-school environments in cooperation with children receiving pre-school education and their families, and the efficiency of out-of-school learning areas in terms of adding value. The research, in the context of values education in out-of-school environments; It was carried out in an eight-week period by integrating with institutions and organizations, stage plays, social spaces, oral history studies, plays, tasks, films and the environment. Action research, one of the qualitative research designs, was used in the study. Action research was preferred in that the researcher took a participative role in the learning process and had the opportunity to study in out-of-school environments. The research group consists of a total of 20 students, 8 male and 12 female, studying in Kocaeli and their parents. The fact that the teacher who carried out the action research preferred to work with his own class students provided convenience in the planning and evaluation processes since he knew the current situation of the students. Out-of-school education activities were designed and implemented according to the age and developmental characteristics of the students. In order to evaluate the implementation process, the observation data made by the teacher, the interviews with the students and parents, the student pictures and products that emerged at the end of the process were used. The qualitative data obtained were analyzed with descriptive analysis techniques. At the end of the study, it was seen that values education practices carried out in out-of-school education environments had positive effects on students' value perceptions. Values education activities in out-of-school environments carried out within this framework; It has contributed to the development of values of love, respect, sharing, benevolence, responsibility, cleanliness, patriotism and cultural heritage, the use of out-of-school environments in educational processes and the formation of positive attitudes towards values education.