Türkiye'de Koronavirüs pandemisi sürecinde uzaktan çalışan kadınlar: Sivas ilinde bir alan araştırması
Women working remotely during the pandemic in Turkey: A field study in Sivas, Turkey
- Tez No: 832401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UTKU ERDAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Koronavirüs, Uzaktan Çalışma, Tele Çalışma, Kadın, Pandemic, Coronavirus, Remote Working, Telework, Women
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Koronavirüs pandemisi dünya genelinde büyük bir etkiye sahip olan ve yaşamımızı derinden etkileyen bir sağlık sorunudur. Koronavirüs pandemisi ile birlikte hayat düzeninde birçok değişiklik olmuştur. Okulların ve iş yerlerinin geçici süreyle kapatılması, seyahat yasakları gibi birçok kısıtlama getirilmiştir. Tüm bu önlemler, virüsün yayılmasını engellemek ve insanların sağlığını korumak amacıyla alınmıştır. Pandemi sürecindeki gelişmeler, standart çalışma kurallarını değiştirmiştir. Uzaktan çalışma, bu gelişimle beraber tekrar tercih edilmeye başlamıştır. Bu tezin amacı; pandemi döneminde uzaktan çalışan kadınların yaşadıkları sorunları ortaya koymaktır. Buradan hareketle çalışmanın ilk bölümünde uzaktan çalışmadan bahsedilmiş; tele çalışmanın ortaya çıkışı, gelişimi ve neoliberalizmin tele çalışma ile olan bağından söz edilmiştir. İkinci bölümde pandemi döneminde yürütülen uzaktan çalışmadan ve uzaktan çalışan kadınların yaşadıkları sorunlardan bahsedilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise; pandemi sürecinde uzaktan çalışan kadınların yaşadıkları sorunların belirlenebilmesi için nitel bir alan araştırması yapılmıştır. Araştırma sonucunda uzaktan çalışan kadınların; zamana karşı yarıştıkları, sürekli ulaşılabilir olmanın özel hayatlarını kısıtladığı ve artan sorumlulukları sebebiyle ciddi sorunlar yaşadıklarına ilişkin bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The coronavirus pandemic is a health problem that has a great impact worldwide and deeply affects our lives. Along with the coronavirus pandemic, there have been many changes in the order of life. Many restrictions have been imposed, such as temporary closure of schools and workplaces, travel bans. All these measures have been taken in order to prevent the spread of the virus and protect people's health. Developments in the pandemic process have changed the standard operating rules. Remote working has started to be preferred again with this development. The aim of this thesis is to reveal the problems experienced by women working remotely during the pandemic period. Based on this, remote working was mentioned in the first part of the study; the emergence, development of telework and the connection of neoliberalism with telework were mentioned. In the second part, the remote working carried out during the pandemic period and the problems experienced by women working remotely were mentioned. In the last part of the study, a qualitative field research was conducted to determine the problems experienced by women working remotely during the pandemic process. As a result of the research, findings have been obtained that women who work remotely are racing against time, constantly being accessible restricts their private lives and experience serious problems due to their increasing responsibilities.