Bir deneysel arkeoloji çalışması: Antik Yunan ve Roma'da mekanik
An experimental archeology study: Mechanics in Ancient Greek and Rome
  1. Tez No: 832413
  2. Yazar: MURAT DELİBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDENER PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Mekaniğin Tarihi, Yunan ve Roma Mekaniği, Mancınık, History mechanic, Greek and Roman Mechanics, Catapult
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Antik Yunan ve Roma Dönemine ait mekanik aletler ve bunların üretim süreçlerine ilişkin problemler bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Deneysel olarak üretilen model aletlerin on bir tanesi sivil, iki tanesi de askeri amaçlarda kullanılmış aletlerden tasarlanmış. Sivil amaçlara hizmet eden aletler şunlardır; Archimedes burgusu: Archimedes tarafından icat edilen bu sistemde, silindir bir şaftın içerisinde sarmal bir mil bulunmaktadır. Bir kol yardımı ile döndürülen bu mil su ve tahılları belirli bir yüksekliğe çıkarmaktadır. Ktesibios'un su pompası: Suya yerleştirilmiş olan iki silindir içerisinde bulunan pistonların karşılıklı olarak hareket ettirilmeleri ve valf'lerin de sırasıyla açılıp kapanması sonucu yüksek irtifalara su ileten alettir. Dişli çarklardan oluşan su değirmeni: Su değirmenine paralel olarak yerleştirilmiş olan dingilin, iki farklı dişli çark yardımıyla oluşturulan mekanik sistemi çalıştırarak değirmen taşlarının dönmesiyle mısır ve tahılların öğütülmesini sağlayan alettir. Tek kalaslı vinç: Tek kalaslı olarak imal edilmiş olan bu vinç, sağa sola ve öne arkaya yatması sebebiyle kaldırılan yüklerin daha pratik şekilde istenilen alana koşullandırılmasını sağlamaktadır. İki vidalı pres makinesi: Meyve sularının çıkarılmasında kullanılmıştır. İki adet sonsuz vidadan oluşan bu alette, uygulanan basıncın daha kuvvetli ve sabit kalmasını sağlayarak daha fazla verim elde edildiği bilinmektedir. İki orbisli Trapetum teknesi: Orbis olarak adlandırılan yarım küre şeklindeki değirmen taşlarının trapetum adı verilen teknelerin içerisinde ahşap bir kol vasıtasıyla döndürülmesiyle zeytin tanelerinin ezilmesini sağlayan alettir. Khorabates: Arazilerin parsellenme işlemlerinde yükseklik farklarının belirlenmesi için kullanılan bir ölçüm cihazıdır. Groma ise; Üzerinde bulunan dört çekülün uzak mesafedeki beşinci bir çekül ile aynı doğrultuda olması prensibine bağlı olarak arazide paralel düzlemi belirlemek üzere tasarlanmıştır. Askeri amaçla kullanılan aletlerin ise boyutları belirlenirken, atması düşünülen nesnenin (taş, ok, yanan ot yığını vb.) ebatlarına göre hesaplamaları yapılarak üretilmişler. Bu aletler; Catapult / Ballistra: Kuşatma silahı olarak da adlandırılan bu alet, halatlar yardımı ile gergin hale getirilen kolların aniden serbest bırakılması neticesinde mekanizmasına yerleştirilmiş olan nesneyi uzak mesafelere göndermek için kullanılmıştır. Romalılar bu silahı okların ucuna ateş topları yerleştirilerek daha etkili hale getirmiş ve geliştirmiştir. Onager: Adını geri tepme sistemi ile çalışmasından dolayı, onager olarak adlandırılan yaban eşeğinin tepmesine benzetilerek almıştır. Bu alet, Roma Döneminde yerleşim alanları ve kalelerin kuşatılmasında kullanılmıştır. Çalışmanın amacı, söz edilen mekanik aletler ile ilgili literatür bilgilerini bir araya getirmek ve bu aletlerin üretim süreçlerinde deneyimlenen durumları ve çözüm önerilerini bilim dünyasına sunmaktır. Bu nedenle çalışmada yöntem olarak literatür taraması sonucunda elde edilen bilgiler kullanılmış ve bu bilgiler ışığında çalışmanın ikinci aşamasını da oluşturan deneysel yöntemler belirlenerek aletlerin ölçekli modelleri yapılmıştır. Sonuç olarak, toplamda on üç adet mekanik alet tanımlanmış, çalışma prensipleri aktarılmış ve deneysel olarak her birinin çalışan bir modeli üretilmiştir. Bu üretim aşamasında tespit edilen olumsuzluklar ve bu olumsuzluklara cevap arayan insanoğlunun teknoloji tarihindeki durumu bu deneysel arkeoloji yöntemiyle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Mechanical tools from the Ancient Greek and Roman Periods and problems related to their production processes are the subject of this study. Eleven of the model tools produced experimentally were designed from tools used for civilian purposes, and two were designed from tools used for military purposes. Tools used for military purposes; Catapult / Ballistra: This tool, also called a siege weapon, is used to throw the arrow placed in its mechanism to long distances as a result of the sudden release of the arms, which are stretched with the help of ropes. This tool, which was further developed by the Romans, was made more effective by placing fireballs at the ends of the arrows. Onager: It is named after the recoil of the wild ass, which is called an Onager, because it works with the recoil system. It is a tool used in the siege of settlements and castles in the Roman period. Appliances serving civilian purposes; Archimedes auger: In this system, which was invented by Archimedes, it is a tool that enables the water and grains to be raised to a certain height as a result of turning the helical shaft in a cylindrical shaft by means of a lever. The water pump of Ktesibios: It is a device that transmits water to high altitudes as a result of the mutual movement of the pistons in the two cylinders placed in the water and the opening and closing of the valves respectively. Water mill consisting of gear wheels: It is the device that enables the grinding of corn and grains by the rotation of the millstones by operating the mechanical system created with the help of two different gear wheels of the axle placed parallel to the water mill. Single plank crane: This crane, which is manufactured as a single plank, is a tool that enables the lifted loads to be conditioned to the desired area in a more practical way due to its tilting left and right. Two screw press machines: It was used to extract juices. In this tool, which consisted of two worm screws, more efficiency was obtained by ensuring that the pressure applied was stronger and constant. Trapetum vessel with two orbis: It is the device that enables the crushing of olive grains by rotating the hemispherical millstones called orbis by means of a wooden arm in the tubs called trapetum. Khorabates: It was used to determine the height differences in the parcelling processes of the lands. Groma; It is an instrument designed to determine the parallel plane in the field, provided that the four plumb lines on it are in the same direction as a fifth plumb at a distance. The aim of the study is to bring together the literature information about the mentioned mechanical tools and to present the situations and solution proposals experienced in the production processes of these tools to the scientific world. For this reason, both literature information based on literature review will be used as a method in the study and the experimental method, which constitutes the second stage of the study, will be applied in the light of this information. As a result, a total of ten mechanical tools were defined, their working principles were explained and a working model of each of them was produced experimentally. The negativities detected in this production phase and the situation of human beings seeking answers to these negativities in the history of technology are discussed with this experimental archeology method.