Nöropazarlamada enneagram kişilik modelinin karar verme sürecine etkisi üzerine bir göz takibi çalışması: tip 4,7 ve 8 için netflix örneği
An eye tracking study on the effect of enneagram personality model on decision making process in neuromarketing: the netflix example for types 4,7 and 8
  1. Tez No: 832489
  2. Yazar: OĞUZ GÖRKEM GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Psychology, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: kişilik kuramları, enneagram, göz takip cihazı, nöropazarlama, pazarlama, personality theories, enneagram, eye tracker, neuromarketing, marketing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Özet Kişilik kuramlarına göre kişilerin belirlenmesi ve davranışlarının değerlendirilmesi pazarlamacılar için oldukça faydalı olabilir. (Gale ve Wampler, 2006) Kişilerin tercih ve yönelimleri hakkında ön bilgi edinilebilir ve ürün veya hizmetler bilinçli bir şekilde hazırlanabilir. Bu çalışmada enneagram kişilik modeline göre tip-4, tip-7 ve tip-8 katılımcıların (her tipten 30'ar toplam 90 kişi) içerik yönelimleri incelenmiştir. Katılımcılar 18-35 yaş aralığında ve İstanbul çevresinde ikamet edenlerden oluşmaktadır. Characterix envanteri ile enneagram kişilik tipleri belirlenen katılımcılar Üsküdar Üniversitesi Nöropazarlama laboratuvarında deneye alınmışlardır. Deneyde uyaran olarak üç görsel gösterilmiştir. Her bir görselde drama, macera ve aksiyon kategorileri bulunmaktadır. Katılımcılardan bu görselleri inceleyip içlerinden izlemek için içerik seçmeleri istenmiştir. Farklı içerik kategorilerinde farklı filmler bulunmaktadır ve katılımcıların kişilik yapılarına göre tercih ve yönelimlerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Kişilik yapılarındaki farklılıkların içerik seçim ve yönelimlerinde de farklılık göstermesine yönelik bulgulara ulaşan bu çalışma gelecekte yapılacak araştırmalara da öncü olacak ve yol gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Abstract Identifying people and evaluating their behavior according to personality theories can be very useful for marketers. (Gale ve Wampler, 2006). Preliminary information about people's preferences and orientations can be obtained and products or services can be prepared consciously. In this study, the content orientations of type-4, type-7 and type-8 participants (30 of each type, a total of 90 people) according to the enneagram personality model were examined. Participants are between the ages of 18-35 and residing around Istanbul. Participants whose enneagram personality types were determined by the Characterix inventory were included in the experiment in Üsküdar University Neuromarketing laboratory. Three images were shown as stimuli in the experiment. Each image has drama, adventure and action categories. Participants were asked to examine these images and select content among them to watch. There are different films in different content categories and significant differences were found in the preferences and orientations of the participants according to their personality structures. This study, which has reached the findings that the differences in personality structures cause differences in content selection and orientation, will also be a pioneer and guide for future research.