Nöropazarlama faaliyetlerinde bilinçaltı reklamcılık ve tüketici algısı üzerindeki etkisi
Subliminal advertising activities in neuromarketing and its effects on consumer perception
  1. Tez No: 361752
  2. Yazar: IŞIL SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN KIRDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, Bilinçaltı Reklam, Tüketici, Algı Dürtü, Neuromarketing, subliminal advertising, consumer, perception impulse
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gediz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Gelişen ve modern dünyaya ayak uydurmaya çalışan pazarlama ve reklam da sadece düz mesajlarla tüketicilere ulaşmayı amaçlamamaktadırlar. Teknolojik gelişmelerin hızla yaşandığı Dünya'da üretilen ürünlerin fazlalığı ve benzerliği sebebiyle işletmeleri, tüketicileri etkileme konusunda değişik yöntemleri kullanmaya sevk etmiştir. Pazarlama ve reklam daha çok insan odaklı olmaya başlamış diğer disiplinlerle eş zamanlı çalışarak, tüketiciyi etkileme yöntemleri belirlenmeye çalışılmaktadır. Reklamın salt amacının sadece ürün ve hizmetlerin tüketiciye duyurulmasının yanı sıra tüketici de ilgi ve istek uyandırılmaya çalışarak pazarlama ve reklam faaliyetleri hız kazanmıştır. Tüketiciye düz mesajların verilerek yapıldığı reklam ve pazarla faaliyetleri artık başarısını kaybetmiştir. Tüketici sorgulayan, istekleri doğrultusunda tüketime yönelmektedir. Çoğu zaman ihtiyacı için değil istediği için ürün ve hizmet satın almaktadır. Bunu bilen reklam ve pazarlama uzmanları da bu yönde bilinçaltı reklam stratejileri uygulayarak tüketicinin güdülerinin hareketiyle, tüketiciyi reklamı yapılan ürün ve hizmete yönlendirmiştir. Ülkemize yapılan reklamlara bakıldığı zaman da reklamlarda bilinçaltı mesajların varlığını görmekteyiz. Özellikle de cinsellik vurgusu hemen hemen tüm reklamların odak noktası haline gelmiştir. Nöropazarlama araştırmaları sayesinde de tüketicinin ürün veya hizmeti tercih etmesinin altında yatan duygusal nedenler bilimsel metotlarla kesin sonuçlar alınarak incelenmiş bu doğrultuda da pazarlama ve reklam stratejileri oluşturulmuştur. Hem dünya da hem de ülkemizde giderek daha da yaygınlaşmaya ve araştırılmaya başlanmıştır. ABD yine bu reklam ve pazarlama çalışmalarının başladığı ilk yer olmuştur. Fakat tüketici beyninin okunması ve bilinçaltı düzeyde yapılan reklamları hoş karşılamamakta devletlerde gereken hukuki düzenlemelerle önlem almaya çalışmaktadır. Fakat yapılan birçok yeni düzenleme ve hukuki düzen bu reklam türünün yapılmasını ortadan kaldırmaya yetmemektedir.
Özet (Çeviri)
Marketing and advertising which are trying to the developing modern world are no longer aiming to reach out to costumers with just plain messages. The similarity of the products manufactured and the excess products in a world that is experiencing rapid technological developments , has led companies to use various methods to influence consumers. Marketing and advertising trying to determine the methods to influence consumers by worling simultaneously with other disciplines which has started to become more people-oriented. Besides the absolute purpose of advertising, which is announcing products and services to consumers, trying to attract attention and desire of consumers has accelerated marketing and advertising activities. Advertising and marketing which are done by giving consumers plain messages have lost their success. Consumers are tend to comsume in accordance with their wishes. Most of the time they buy products and services because they wanted to not because of necessity. Advertising and marketing professionals who know this fact, are directing consumers to the products and services advertised by applying subliminal advertising strategies. When we look at the advertisements that are made in our country the existence of subliminal messages can be seen. In particular, emphasis on sexuality have become the focus of almost all advertisements. Through the neuromarketing researches , underlying emotional causes that led customers to choose the product or service have been examined using scientific methods and thus marketing and advertising strategies have been formed. And it has begun to become more and more widespread and researched. USA has been the first place that these advertising and marketing activities have been started. However, these advertisements which are done at subconscious level by reading the mind of the consumer are not welcomed and governments are working to take necessary legal measures. But new laws and legal regulations are not sufficient to eliminate these types of advertisiments.