Ergenlerde hayatın anlamı, psikolojik iyi oluş, dindarlık ilişkisi(Diyarbakır örneği)
The meaning of life, psychological well-being, religiousness relationship in adolescents (Diyarbakir case)
- Tez No: 832499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, Anlam, Psikolojik İyi Olma, Din, Youth, Meaning, Psychological Well-Being, Religion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmada, ergenlerde hayatın anlamı, psikolojik iyi oluş ve dindarlık arasındaki ilişkinin Diyarbakır ili örnekleminde, betimsel ve ilişkisel olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle literatür taraması yapılarak hayatın anlamı, psikolojik iyi oluş ve dindarlık kavramları ile ilgili kuramsal çerçeve oluşturulmuştur. Sonrasında ise veri toplama amacıyla belirlenen ölçekler 13-18 yaş aralığındaki 1356 ergenden oluşan örneklem grubuna uygulanmış, elde edilen verilerin analizi SPSS 26.0 programı ile yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ergenlerin hayatı anlamlı görme, psikolojik iyi oluş ve dindarlık ortalamalarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet, anne-baba öğrenim düzeyi ve yaşamının çoğunun geçtiği yer değişkenlerine göre ergenlerin hayatı anlamlı görme ve psikolojik iyi oluş düzeylerinde anlamlı farklılık görülmemişken dindarlık düzeylerinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Demokratik anne-baba tutumuna sahip ergenlerin hayatı anlamlı görme, psikolojik iyi oluş ve dindarlık düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca ergenlerin hayatı anlamlı görme, psikolojik iyi oluş ve dindarlık düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the meaning of life, psychological well-being and religiosity in adolescents descriptively and relationally in the sample of Diyarbakır province. In line with this purpose, firstly, the theoretical framework about the concepts of meaning of life, psychological well-being and religiosity was created by reviewing the literature. Afterwards, the scales determined for data collection were applied to the sample group consisting of 1356 adolescents between the ages of 13-18, and the analysis of the data obtained was made with SPSS 26.0 program. As a result of the analysis, it was determined that adolescents had high averages of seeing life as meaningful, psychological well-being and religiosity. While there was no significant difference in adolescents' life meaningfulness and psychological well-being levels according to gender, parental education level and the place where most of their lives were spent, a significant difference was found in religiosity levels. It was observed that adolescents with democratic parental attitudes had higher levels of seeing life meaningful, psychological well-being and religiosity. In addition, a significant positive relationship was found between adolescents' perception of life as meaningful, psychological well-being and religiosity levels.