Karadeniz'deki doğalgaz keşiflerinin Türkiye'nin enerji güvenliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of natural gas discoveries in the Black Sea in terms of Turkey's energy security
- Tez No: 832540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Energy, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Enerji, Enerji Güvenliği, Karadeniz Enerji Keşfi, Doğalgaz, Black Sea, Energy, Energy Security, Black Sea Energy Exploration, Natural Gas
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Türkiye, enerji kaynakları açısından dışa bağımlı bir ülkedir. İhtiyaç duyulan enerjiyi boru hatları ve tankerler ile dış ülkelerden ithal etmektedir. Bu durum enerji güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. Geçtiğimiz son 10 yıl içerisinde ise dışa bağımlılığı azaltmak ve enerji güvenliğini artırmak için denizlerde hidrokarbon arama ve sondaj faaliyetleri yürütülmektedir. Bu kapsamda son dönemde öne çıkan yerlerden biri Karadeniz olmuştur. Karadeniz jeopolitik ve jeostratejik konumu nedeniyle önem arz etmektedir. Avrupa'ya taşınan enerjinin geçiş güzergahında kavşak noktasındadır. Bu özelliğinden dolayı Karadeniz'e komşu ülkeler arasında çatışmalara neden olmaktadır. Karadeniz'in bir diğer önemli noktası ise enerji kaynakları açısından önemli hidrokarbon yatakları bulunmasıdır. Bölgede önemli rol oynayan Rusya, Ukrayna ve Türkiye gibi devletler sismik arama ve sondaj faaliyetleri yapmaktadır. Türkiye'nin Karadeniz'de yapmış ve yapacak olduğu faaliyetler hem ekonomik açıdan hem de güvenlik açısından önem taşımaktadır. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında, enerji ithal edilen ülkelerle ya da enerji altyapısına yaşanabilecek olası bir sorun karşısında, kısa sürede çözümlenmesine fayda sağlayacaktır. Çalışmada Karadeniz'deki doğalgaz keşiflerinin Türkiye'nin enerji güvenliğine önemli katkıda bulunacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey is a country that is dependent on external energy resources. It meets its energy needs by importing through pipelines and tankers from foreign countries. This situation is of critical importance for energy security. In the past 10 years, efforts have been made to reduce dependency and enhance energy security by exploring and drilling hydrocarbons in the seas. In this context, the Black Sea has become prominent in recent times. The Black Sea holds strategic and geopolitical significance due to its location. It lies at the crossroads of energy transit routes to Europe, making it a key passage for energy transportation. This feature has led to conflicts among the countries bordering the Black Sea. Another important aspect of the Black Sea is the presence of significant hydrocarbon reserves, making it an essential energy resource. Countries like Russia, Ukraine, and Turkey play a major role in seismic exploration and drilling activities in the region. Turkey's activities in the Black Sea, both current and future, carry importance in terms of economic and security aspects. These activities can help reduce energy dependence and provide quick solutions in case of potential issues with energy imports or infrastructure. The study has concluded that the natural gas discoveries in the Black Sea will make a significant contribution to Turkey's energy security.