Sağlık turizmi çalışanlarının toplumsal cinsiyet algısı: Antalya ili örneği
Gender perception of health tourism employees: The case of Antalya province
  1. Tez No: 832572
  2. Yazar: ESRA UĞURLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL BARDAKÇI TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Algısı, Antalya, Health Tourism, Gender, Gender Perception, Antalya
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma Antalya'daki Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sağlık tesislerinde (hastaneler, tıp merkezleri, muayenehaneler ve diğer sağlık tesisleri) çalışan kişilerin toplumsal cinsiyet algısını ölçmeyi hedeflemektedir. Çalışma; sağlık turizmi, toplumsal cinsiyet, yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler olmak üzere bölümlerden oluşmaktadır. Çalışma nicel bir araştırmadır ve verilerinin toplanma aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Kullanılan anket“Sosyo-Demografik Bilgi Formu”ve“Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği”olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın katılımcılarını Antalya'daki sağlık turizmi tesislerinde çalışan kadın ve erkek olmak üzere toplam 417 kişi oluşturmaktadır. Verilerin analizinde, IBM SPSS Statistics 22, Jamovi 2.3 paket programları ve Microsoft Excel programı yardımıyla yapılmış ve sonuçlar tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda cinsiyet, görev, toplumsal cinsiyet kavramını duyma, toplumsal cinsiyet kavramının anlamını bilme, işyerinde cinsiyete dayalı ayrımcılık yapıldığını düşünme değişkenleri ve toplumsal cinsiyet algısı puanı arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Medeni durum, eğitim, meslek, çocuk sahibi olma, gelir, gelir memnuniyeti, kıdem, işyeri seçim tercihleri, işyerinde maaşta cinsiyete dayalı ayrımcılık yapıldığını düşünme değişkenleri ve toplumsal cinsiyet algısı puanı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın tartışma, sonuç ve öneriler bölümünde ise yapılan araştırmanın sonuçlarından bahsedilmiş ve konuyla ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure the gender perception of people working in health facilities (hospitals, medical centers, clinics and other health facilities) authorized by the Ministry of Health in Antalya. Study; It consists of sections: health tourism, gender, method, findings, discussion, results and recommendations. The study is a quantitative research and the survey method was used as the data collection tool. The survey used consists of two parts:“Socio-Demographic Information Form”and“Gender Perception Scale”. The participants of the study consist of a total of 417 people, men and women, working in health tourism facilities in Antalya. The data was analyzed with the help of IBM SPSS Statistics 22, Jamovi 2.3 package programs and Microsoft Excel program, and the results were tabulated and interpreted. As a result of the research, it was concluded that there is a significant relationship between the variables of gender, duty, hearing about the concept of gender, knowing the meaning of the concept of gender, thinking that there is gender-based discrimination in the workplace, and the gender perception score. It was concluded that there is no significant relationship between the variables of marital status, education, profession, having children, income, income satisfaction, seniority, workplace selection preferences, thinking that there is gender-based discrimination in salary at work, and the gender perception score. In the discussion, conclusion and suggestions section of the study, the results of the research were mentioned and suggestions on the subject were presented.