Betonarme yapılarda kullanılan başlıca taşıyıcı sistemler ve dolgu duvarların olumlu etkilerini artıran köşegen elemanların betonarme perdelerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Main structural systems usedin reinforced concrete buildings and comparative study of bracing elements the positive effects of filling walls with reinforced concrete shear walls
  1. Tez No: 83264
  2. Yazar: AYLA PERUZE AMİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DURMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme Taşıyıcı Sistemler, Çerçeve Sistemler, Kargir Dolgu Duvarlı, Köşegen Elemanlı, Eğik Elemanlı, Perde Duvarlı, Deneysel ve Teorik Çalışma, Karşılaştırmalar. VII, Reinforced Concrete Structural Systems, Frame Structures, Masonry Walls, Cross Bracing Element, Shear Wall, Experimental and Theoretical Study, Comparatives. VIII
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZET Bugün dünyada yaygın kullanım alanı bulan betonarme çerçeve sistem yapılar düşey yükler altında genellikle ülkelerin ekonomileriyle bağdaşan emniyete sahip olmakla beraber yatay yükler altında, özellikle yapı yüksekliği arttıkça dayanım ve rijİtlik yönünden, yetersiz kalabilmektedirler. Bu tür yapıların yatay yüklere karşı da arzulanan emniyete sahip olabilmelerini sağlamak için Türkiye'de olduğu gibi batı ülkelerinde de betonarme perdelerin kullanılması geleneksel bir uygulama olarak süregelmektedir. Ancak, betonarme perdelerin ekonomik olmamak, yapıyı ağırlaştırmak suretiyle atalet kuvvetlerini arttırmak ve çok rijit olmalarından dolayı kesme kuvvetlerinin büyük bir kısmını alarak yapı bütünlüğünün emniyetini sağlayamamak gibi bir takım sakıncalarının bulunduğu da bir gerçektir. Durum böyle olunca, bu çalışmanın temel amacı betonarme yapılarda dolgu duvarların olumlu etkilerini arttıran ve betonarme perdelerin yukarıda belirtilen sakıncalarını azaltacağı düşünülen betonarme köşegen elemanların perdelerle karşılaştırmasını yapmaktan ibarettir. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışma dört asıl ve iki ek bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm genel bilgiler bölümü olup, ikinci bölümde çalışmanın amacı doğrultusunda gerçekleştirilen deneysel ve teorik çalışmalar verilmektedir. Üçüncü bölümde çalışmalardan elde edilen bulgular sunulmakta ve irdelenmektedir. Çalışmanın bütününden çıkartılabilecek sonuç ve öneriler dördüncü özetlenmekte, bu son bölümü kaynaklar listesi ve iki ek bölüm izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, betonarme yapıların yatay yüklere karşı dayanım ve rij itliklerini arttırmak için, betonarme perdelere bir seçenek olarak köşegen elemanların başarıyla kullanılabileceğini ortaya koymuş bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Main Structural Systems Used in Reinforced Concrete Buildings and Comparative Study of Bracing Elements Increasing the Positive Effects of Filling Walls with Reinforced Concrete Shear Walls. Reinforced Concrete frame structures are commonly used throughout the world. This systems have enough safety under vertical loads. They couldn't be efficient, especially for height constructions, about strength and rigidity. Reinforced concrete shear walls are used in order to increase strength and rigidity of frame structures. That seems to be a conventional practice in western countries as well as in Turkey. Reinforced concrete shear walls, having some drawbacks as not being economical, increasing the inertia forces resulting from earthquakes, not providing the safety of integrity. In this circumstance, the main purpose of this study is to compare bracing elements that increasing the positive effects of filling walls with reinforced concrete shear walls and to make some suggestions. This study has four main and two appendix chapters. The first chapter is about general knowledge. The second chapter includes experimental and theoretical studies. The third chapter is left for the data obtained and the discussing of this data. In the last chapter the results and suggestions drawn from the whole study are given. The reference part is followed by two appendixes. The results drawn from this study show that the usage of bracing elements increase the rigidity and strength against horizontal loads in reinforced concrete frame structures as well as reinforced concrete shear walls.