K ve dirsek tipi eğik elemanlarla rijitleştirilmiş deprem etkisindeki yapıların lineer davranışlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comperative analysis of linear behaviorr of frame structures stiffened with K and knee types bracing members subjected to earthquake
- Tez No: 171015
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Depreme Dayanıklı Tasarım, Yapı Taşıyıcı Sistemi, Geleneksel Çerçeve Sistem, K Tipi Eğik Eleman, Dirsek Tipi Eğik Eleman, Karşılaştırmalı İnceleme, Earthquake Resistant Design, Structural Form, Moment-Resisting Frame, K Type Bracing Member, Knee Type Bracing Member, Comparative Analysis VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde yaygın kullanım alanı bulan betonarme çerçeve sistem yapılar düşey yükler altında genellikle ülkelerin ekonomileriyle bağdaşan emniyete sahip olmakla beraber yatay yükler altında, özellikle yapı yüksekliği arttıkça dayanım ve rijitlik yönünden, yetersiz kalabilmektedir. Bu tür yapıların yatay yüklere karşı da arzulanan emniyete sahip olabilmelerini sağlamak için taşıyıcı sistemlerinin uygun olarak seçilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı geleneksel çerçeve sistem ile K ve dirsek tipi eğik elemanlarla rijitleştirilmiş çerçeve sistem yapıların depreme karşı lineer davranışlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu çalışma farklı kat adedi ve farklı açıklıklı sistemler için yerdeğiştirme, eğilme momenti, normal kuvvet ve kesme kuvveti yönünden ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışma dört asıl bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, depreme dayanıklı yapı taşıyıcı sistem seçiminde dikkat edilecek hususlar, yapılarda kullanılan başlıca taşıyıcı yapı elemanları, taşıyıcı sistemler ve depreme dayanıklı yapı tasarımı konusunda yapılan çalışmalar hakkında genel bilgiler verilmektedir, ikinci bölümde, çalışmanın amacı doğrultusunda modellenen çerçeve sistemler ve kullanılan tasarım ivme spektrumu hakkında bilgi verilmektedir. Üçüncü bölümde, çalışmada dikkate alınan taşıyıcı sistemlerden elde edilen bulgular, çizelgeler ve grafikler halinde verilerek irdelenmektedir. Çalışmanın tümünden çıkarılabilen bazı sonuç ve öneriler dördüncü bölümde özetlenmekte, bu son bölümü kaynaklar listesi izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, bu çalışmada lineer analizi yapılan eğik elemanlı çerçeve sistem yapıların, özellikle K şeklinde eğik elemanla oluşturulan çerçevelerin, geleneksel çerçeve sistem yapıya göre, dikkate alman özellikler balonundan genellikle daha iyi davranış gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparative Analysis of Linear Behavior of Frame Structures Stiffened with K and Knee Types Bracing Members Subjected to Earthquake Nowadays, reinforced concrete frame system structures are commonly used all over the world. These structures have enough safety against vertical loads. They could not be efficient, especially for high constructions, about strength and rigidity. It is essential to select the structural form of a structure in the earthquake resistant design. The purpose of this study is to analyze the linear behavior of frame structures stiffened with K and knee types bracing members subjected to earthquake and to compare the results of stiffened frame with each other and with those of moment-resisting frames. This comparison is made separately for displacement, bending moment, axial force and shear force for all frames considered in this study. This study has four main chapters. In the first chapter, general information about factors that should be considered in the selection of structural forms of earthquake resistant design, structural form, members of structural forms and studies made on earthquake resistant design are presented. In the second chapter, information about frame models and design spectrum used in this study are given. In the third chapter, the results obtained from the study are presented in tables and graphs and then discussed. In the last chapter, the conclusions and suggestions drawn from the study and same suggestions are given. This chapter is followed by a list of references. It is concluded that earthquake behavior of structures stiffened with K and knee types bracing members is better than that of moment-resisting frames from characteristics considered point of view.