Orman ürünleri endüstrisinde odun hammadde kalite istekleri ve Türk standartları ile ilgili karşılaşılan sorunlar
The Requirements of the raw material quality in forest products industry and encountared the problems relevant Turkish standartations
  1. Tez No: 83263
  2. Yazar: CÜNEYT ALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Ürünleri Sanayii, Yonga Levha, Levha Endüstrisi, Standardizasyon, Verimlilik. VII, Forest Product Industry, Particle Board, Board Industry, Standardization, Productivity. VIII
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Türkiye'de nüfusun hızla arttığı bu dönemde kaynaklarımız azalmayla karşı karşıyadır. Bunun nedenleri; plansız hasat çalışmaları, talebe uygun olmayan üretim ve üretimdeki standardizasyonsuzluktur. Orman ürünleri sanayiindeki bu sonuç yonga levha ve levha endüstrisindeki gelişmeleri olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada, yonga levha ve levha endüstrisinde standart üretimin, orman kaynaklarımızın geleceğine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırma ve çalışmalar neticesinde ormanlarımızın planlı hasat çalışmaları, piyasa talebine uygun ve zamanında kesim ile doğru şekilde istif ve depolama şartlarının oluşturulması gerekliliği ayrıca piyasa talebine uygun ağaç türleriyle endüstriyel plantasyonların yapılması gerektiği tespit edilmiştir. Bu tespit sonucunda üretim standarda oturtularak orman kaynaklarımızı çok daha verimli kullanabileceğimiz görülmüştür. Çalışma sırasında Türk Standartlar Enstitüsü, Devlet İstatistik Enstitüsü, Orman Bakanlığı Kütüphaneleri ve Orman işletme Müdürlüklerinden faydalanılmışım
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Requirements of the Raw Matenal Quality in Forest Products Industry and Encountared the Problems Relevant with the Turkish Standartations Population in Turkey increas grodvally in this time, but forest resource decrease as opposite this condition. Because there is not plan on harvest, product which is unfitting demand and standardization on production in Turkey. For this reason, forest product industry is affect negative development in particle board and board industry. In this study, effect of standard production was aimed to determine on future of forest resource. The results of research and study, it is necessary to get planed. Fitting demand and on time harvest. Besides it is estimated to take wood species which fitting demand, industrial plantation. Orderly stock and store. Forest resource have to be taken productively by constitutiry product standardization. Libraries in Turkey Standardization Institute, Government Statistical Institute, Forest Ministry and Forest Managing Assocation have been utilized for this study.