Çembersel nesnede oturan tabakaların pijit silindirik blokun etkisi altındaki davranışı
The Behavior of layers resting on circular supported under effective a rijid cylinder block
- Tez No: 83265
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rijit Silindirik Blok, Çembersel Mesnet, Elastisite Teorisi, integral Dönüşüm Tekniği, Gauss-Chebyshev integral Formülü, İlk Ayrılma Yükü, İlk Ayrılma Uzaklığı V, Rijid Cylinder Block, Circular Supported, Theory of Elasticity, Integral Transforms Technique, Gauss-Chebyshev Integration Formula, Initial Separation Load, Initial Separation Distance VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bu çalışmada, çembersel mesnet üzerine oturan tabakaların 2a genişliğindeki rijit silindirik bir blok yardımıyla simetrik olarak uygulanan P basınç kuvveti etkisi altındaki davranışı incelenmiştir. Birinci bölümde, temas problemleri ile ilgili yapılmış bazı çalışmalardan kısaca bahsedildikten sonra, elastisitenin temel denklemleri ve integral dönüşüm tekniklerinden Hankel dönüşümü kullanılarak bu probleme ait gerilme ve yerdeğiştirme ifadeleri elde edilmiştir. İkinci bölümde, sürekli temas problemi ele alınmıştır. Gerilme ve yerdeğiştirme ifadelerinin sürekli temasa ait sınır şartlarında yerine yazılması ile sekiz bilinmeyenli sekiz cebrik denklemden oluşan bir denklem sistemi elde edilmiştir. Bu cebrik denklem sisteminin çözülmesiyle gerilme ve yerdeğiştirme ifadelerinde kullanılan katsayılar elde edilmiştir. Elde edilen tekil integral denklem sistemi de sayısal olarak Gauss-Chebyshev integrasyon yöntemi kullanılarak çözülmüştür. Üçüncü bölümde, sürekli temas durumuna ait rijit silindirik bloğun altındaki gerilme yayılışı ile tabakaların birbirinden ayrıldığı nokta, ayrılmayı meydana getiren yükler ve bu yükten küçük yükler için iki tabaka arasındaki gerilme diyagramları çizilmiştir. Bu diyagramlardan yararlanılarak yapılan irdelemeler dördüncü bölümde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Behavior of Layers Resting on Circular Supported Under Effective a Rijid Cylinder Block In this study, the behavior of layers resting on circular supported under effective P pressure load by means of a rijid cylinder block has 2a width is examined. In first chapter, the certain studies of contact problems are introduced. Then general equations of stresses and displacements are belong to this problem are obtained by using the general equation of elasticity and Hankel transform of integral transform techniques. The second chapter, the problem of continuous contact is described. A set of linear algebraic equation is obtained by applying the expression of stresses and displacements to boundary conditions of the continuous contact problem. When the set of lineer algebraic equation is solved, the unknown constant coefficients using the equation of stresses and displacements are obtained. The singular integral equation system was obtained is numerically solved by using the Gauss-Chebyshev integration method. In the third chapter, the diagrams of stress distributions under the rijid cylinder block and separation interval to each other layers, loads occured separation, the diagrams of stress between layers for small loads then this loads are drawned. The results of this diagrams are given the fourth chapter.