Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi acil servis sağlık çalışanlarında metisilin dirençli staphylococcus aureus (MRSA) taşıyıcılığının belirlenmesi
Determination of methicillin-resistant staphylococcus aureus (MRsA) carriage at Dokuz Eylul University Hospital emergency department healthcare workers
- Tez No: 832679
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT YANTURALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Metisilin Dirençli Staphylococcus aureus, MRSA, nazal taşıyıcılık, acil servis, sağlık çalışanı, risk faktörü, Methicillin Resistant Staphylococcus aureus, MRSA, nasal carriage, emergency department, healthcare worker, risk factor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi acil servis sağlık çalışanlarının nazal MRSA taşıyıcılık prevalansını belirlemek ve taşıyıcılıkla ilişkili risk faktörlerinin bulunması amacıyla yapılmıştır. Dünyada acil servis çalışanlarının MRSA taşıyıcılığına yönelik çalışmalar varken Türkiye'de bu konu ile ilgili az sayıda çalışma vardır. Çalışmamız bu anlamda fark yaratacaktır. Materyal ve Metod: Acil serviste çalışmakta olan ve çalışmaya onay veren; doktor, hemşire, paramedik, yardımcı personel ve tıbbi sekreterlerden oluşan toplam 148 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya onay vermeyen sağlık çalışanları dışlanmıştır. Katılımcılara anket formu verilmiş ve bu anket ile katılımcıların demografik verileri, komorbid hastalıkları, sigara kullanım durumu, kaç yıldır acil serviste çalıştığı, son dört hafta içerisinde antibiyotik kullanımı ve el hijyenine uyumları ile ilgili bilgiler toplanmıştır. Katılımcılardan nazal sürüntü örnekleri alınıp eş zamanlı olarak kanlı agar, Mannitol Salt agar ve MRSA kromojenik agara ekim yapıldı. S. aureus'u tanımlamak için kültürlerden gram boyama ve katalaz/koagülaz testi çalışıldı. EUCAST standartlarına göre yapılan sefoksitin disk difüzyon testi ile metisilin direnci belirlendi. Bulgular: Acil servis çalışanlarının nazal S.aureus taşıyıcılık prevalansı %30,4 ve nazal MRSA taşıyıcılık prevalansı %2,7 olarak bulunmuştur. İzole edilen S. aureus türlerinin %8,9'unda metisilin direnci saptanmıştır. MRSA taşıyıcılığı için bir risk faktörü belirlenmemiştir. Sigara kullananların S.aureus taşıyıcısı olma olasılığının sigara kullanmayanlara göre %48,2 daha az olduğu (OR:0,482 ve %95 GA: 0,234-0,992) ve S.aureus taşıyıcısı olma olasılığının son dört hafta içerisinde antibiyotik kullananlarda kullanmayanlara göre %10,7 daha az olduğu (OR: 0,107 ve %95 GA: 0,014-0,831) bulundu. Sonuç: SHİE sıklığını azaltmak için MRSA taşıyıcılığını belirlemeye yönelik çalışmalar düzenli aralıklarla yapılmalı, taşıyıcılar saptanmalı ve tedavi edilmelidir. Tüm sağlık çalışanlarına SHİE ve el hijyeni uygulamaları hakkında farkındalığın artırılmasına yönelik düzenli aralıklarla eğitimler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out to determine the prevalence of nasal MRSA carriage and identify the risk factors associated with carriage in emergency department healthcare workers of Dokuz Eylul University Hospital. There are many studies on MRSA carriage of emergency department workers worldwide, but relatively few studies on this subject in Turkey. This study will contribute in this sense. Materials and Methods: 148 people, working in the emergency department and giving consent were included in the study. These were doctors, nurses, paramedics, auxiliary personnel, and medical secretaries. Healthcare workers who did not consent to the study were excluded. A questionnaire form was given to the participants which included a section on information about the demographic data, comorbid diseases, smoking status, number of years they had worked in the emergency department, antibiotic use in the last four weeks, and their compliance with hand hygiene. Nasal swab samples were taken from the participants and simultaneously inoculated on blood agar, Mannitol Salt agar, and MRSA chromogenic agar. Gram staining and catalase/coagulase test were studied from cultures to identify S. aureus. Methicillin resistance was determined by a cefoxitin disk diffusion test performed according to EUCAST standards. Results: The prevalence of nasal S. aureus carriage was found to be 30.4% and nasal MRSA carriage prevalence was found to be 2.7% in emergency department personnel. Methicillin resistance was detected in 8.9% of the isolated S. aureus species. No risk factor was identified for MRSA carriage. It was found that smokers were 48.2% less likely to be carriers of S.aureus than non-smokers (OR: 0.482 and 95% CI: 0.234-0.992), and that the probability of being a carrier of S.aureus was 10.7% less in those who had used antibiotics in the last four weeks compared to those who had not (OR: 0.107 and 95% CI: 0.014-0.831). Conclusion: To reduce the frequency of HCAI, studies to determine MRSA carriage should be carried out at regular intervals, and carriers should be identified and treated. Training should be organized regularly for all healthcare workers to raise awareness about HCAIs and hand hygiene practices.