Platon'un 'Mağara'sından Nıetzsche'nin 'üst insan'ına
- Tez No: 832722
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Platon, Nietzsche, Hakikat, Varoluş, Décadence, Nihilizm, Plato, Nietzsche, Truth, Existence, Décadence, Nihilism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Felsefeciler, genellikle karşısında duracakları, kısmen de yanında olacağı bir muhatap ararlar. Dionysosçu bir biçimde yaşamı burada-şimdi yaşamamız gerektiğini ve bu şekilde varoluşun anlamına erişebileceğimizi iddia eden Nietzsche'nin muhatabı ise öteki alemde anlam bulmaya çalışan ve zamansal yaşamın olduğu dünyanın hakikiliğini reddeden Platon ile onun takipçileriydi. Nietzsche, Avrupa insanının kültüründe kriz yaşanmasının sebebinin Platon ile ondan esinlenen Batı metafiziğinin ve Hıristiyanlık düşüncesinin olduğunu iddia eder. Dolayısıyla yaşamı reddeden hatta dünyayı inkâr eden Platon'un ve Platoncu felsefelerin ortaya koyduğu tüm değerleri yeniden değerlendirmek gerekir. Nietzsche'ye göre bu yeniden değerlendirme ile Platon ve Platoncu felsefelerden farklı olarak insanların yalnızca akıl yönü değil, aynı zamanda duyusal ve içgüdüsel yönleri de göz önüne alınarak Avrupa insanlığının içine düştüğü krizin kendine yabancılaşma, décadence ve nihilizm gibi sorunları çözülebilecektir. Bu tez Nietzsche felsefesinin kaynaklarına giderek, Platon felsefesini yaşamsal ve zamansal varoluştaki anlamı yeterince görememekle ve dolayısıyla bir anlamsızlık krizi olarak nihilizme temel olmakla eleştirmekte ve hakikat arayışını yaşamla daha çok ilişki içerisinde sürdürmek yolu ile nihilizmin aşılabileceği iddiasındadır.
Özet (Çeviri)
Philosophers look mostly for interlocutors in opposition and sometimes for interlocutors on their side. Nietzsche's interlocutor, who argued in a Dionysian way that we must live here-now, and that in this way we can access the meaning of existence, were Plato and his followers, who denied the authenticity of the world of life by trying to find the meaning in the other realm beyond life. Nietzsche said that the reason for the crisis in European people and culture was the Western metaphysics and the Christian thought inspired by Plato and his followers. Therefore, it is necessary to re-evaluate all the values put forward by the Plato and Platonic philosophies that rejected life and even denied the world. With this re-evaluation, the crisis which lead to self-alienation, décadence and nihilism can be prevented by considering not only the mental aspect of human beings but also their sensual and instinctive aspects. By relying on the Nietzschean sources, this thesis criticizes the Platonian thought due its failure to see the meaning in life and searches for the ways of doing philosophy in connection to meaning in life to avoid nihilism.