Üniversite öğrencilerinin kariyer yapılandırma düzeylerini yordamada gelecek zaman perspektifi ve belirsizlik toleransının rolü
The role of future time perspective and uncertainty tolerance in predictioning the career construction levels of university students
  1. Tez No: 832780
  2. Yazar: MESUDE ÖZBİLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KIRDÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizlik toleransı, gelecek zaman perspektifi, kariyer yapılandırma kuramı, Uncertainty tolerance, future time perspective, career construction theory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinin kariyer yapılandırma düzeylerinin; gelecek zaman perspektifi ve belirsizlik toleransı tarafından anlamlı düzeyde yordanıp yordanmadığını incelemektir. Araştırma 2022-2023 eğitim- öğretim yılında Çukurova Üniversitenin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören 439 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler Kişisel Bilgi Formu, Öğrenci Kariyer Yapılandırma Envanteri (ÖKYE), Gelecek Zaman Perspektifi Ölçeği (GZPÖ) ve Belirsizlik Toleransı Ölçeği (BTÖ) ile elde edilmiştir. Araştırmanın verilerinin analizinde pearson momentler çarpım kolerasyonu, ilişkisiz (bağımsız) örneklemler için t-testi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; üniversite öğrencilerinin kariyer yapılandırma toplam puanı ve boyutlarından aldıkları puanlar ile gelecek zaman perspektifi puanları arasında pozitif yönde; belirsizlik toleransı puanları arasında ise negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sadece kariyer yapılandırmanın keşfetme boyutu ile belirsizlik toleransı arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Araştırmada yordayıcı değişkenlerin birlikte kariyer yapılandırmayı %15 düzeyinde anlamlı bir şekilde yordadığı görülmüştür. Yordayıcı değişkenlerin kariyer yapılandırma üzerindeki göreli önem sırası; gelecek zaman perspektifi ve belirsizlik toleransı şeklindedir. Öğrencilerin gelecek zaman perspektifi ve belirsizlik toleransı puanlarının kariyer yapılandırma toplam ve boyutlara ait puanları anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Ulaşılan sonuçlar ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmış, araştırmacı ve uygulayıcılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the career structuring levels of university students; is to examine whether it is significantly predicted by future time perspective and uncertainty tolerance. The research was carried out with the participation of 439 students studying at various faculties of Çukurova University in 2022-2023. In the study, data were obtained with Personal Information Form, Student Career Construction Inventory (ÖKYE), Future Time Perspective Scale (GZPÖ), and Uncertainty Tolerance Scale (BDI). Pearson's correlation, t-Test for Independent Samples and Multiple Linear Regression Analysis were used in the analysis of the data of the study. As a result of the research; There is a positive correlation between the university students' total score of career construction and the scores they get from the dimensions and the future time perspective scores; Negatively significant correlations were found between uncertainty tolerance scores. No relationship was found only between the exploration sub-dimension of career construction and uncertainty tolerance. In the study, it was seen that the predictive variables together predicted career structuring significantly at the level of 15%. The relative importance of the predictor variables on career configuration; future time perspective and uncertainty tolerance. It was found that students' future time perspective and uncertainty tolerance scores significantly predicted the scores they got from career construction and its sub-dimensions. The results were discussed within the framework of the relevant literature, and suggestions were made for researchers and practitioners.