Üniversite öğrencilerinin duygusal zeka ve otantiklik özelliklerinin kariyer yapılandırma düzeylerini yordayıcılığının incelenmesi
Examining the predictive power of university students' emotional intelligence and authenticity characteristics on career construction levels
- Tez No: 906702
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KIRDÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otantiklik, duygusal zeka, kariyer yapılandırma kuramı, Authenticity, emotional intelligence, career construction theory
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinin kariyer yapılandırma düzeylerinin; duygusal zeka ve otantiklik özelliği tarafından ne düzeyde yordandığını incelemektir. Araştırma 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören 334 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler Kişisel Bilgi Formu, Öğrenci Kariyer Yapılandırma Envanteri (ÖKYE), Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği (DZÖÖ) ve Otantiklik Ölçeği (OÖ) ile elde edilmiştir. Araştırmanın verilerinin analizinde bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için pearson momentler çarpım korelasyon analizi yapılmıştır. Bağımlı ve bağımsız değişkenlerin cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediği ise t testi analizi ile incelenmiştir. Son olarak üniversite öğrencilerinin duygusal zeka ve otantikliklerinin kariyer yapılandırma düzeylerini ve alt boyutlarını ne derecede yordadığını belirlemek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda; üniversite öğrencilerinin kariyer yapılandırma toplam puanı ve boyutlarından aldıkları puanlar ile duygusal zeka ve otantiklik puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin kariyer yapılandırma hariç duygusal zeka ve otantiklik puanları cinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir farklılık göstermektedir. Yapılan regresyon analizi sonucunda araştırmanın yordayıcı değişkenler olan duygusal zeka ve otantikliğin birlikte kariyer yapılandırmayı %25 düzeyinde anlamlı bir şekilde yordadığı görülmüştür. Değişkenlerden yalnızca duygusal zekanın kariyer yapılandırma üzerindeki yordayıcı etkisinin olduğuna bulunmuştur. Öğrencilerin duygusal zeka puanlarının kariyer yapılandırma; alt boyutlarından belirginleştirme, keşfetme ve hazırlık boyutlarına ait puanlarını anlamlı bir şekilde yordadığı ancak karar verme boyutunu duygusal zeka ve otantikliğin anlamlı bir şekilde yordamadığı bulunmuştur. Ulaşılan sonuçlar ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmış, araştırmacı ve uygulayıcılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine whether the career construction levels of university students are significantly predicted by emotional intelligence and authenticity. The study was conducted with the participation of 334 students studying at various faculties of Çukurova University and Adana Science and Technology University in the 2023-2024 academic year. The data were obtained through Personal Information Form, Student Career Configuration Inventory (SCCI), Emotional Intelligence Trait Scale (EIS) and Authenticity Scale (AS). In the analysis of the data, Pearson product-moment correlation analysis was used to determine the relationships between dependent and independent variables. Whether the dependent and independent variables differed according to gender was analyzed by t test. Finally, multiple linear regression analysis was conducted to determine the extent to which emotional intelligence and authenticity of university students predict career construction levels and its sub-dimensions. As a result of the study, significant positive correlations were found between university students' total career construction score and the scores they received from its dimensions and their emotional intelligence and authenticity scores. Except for career construction, emotional intelligence and authenticity scores of university students show a significant difference in terms of gender variable. As a result of the regression analysis, it was seen that emotional intelligence and authenticity, which are the predictor variables of the research, together predicted career construction significantly at the level of 25%. In results regarding the significance of the predictor variables on career construction, only emotional intelligence was found to have an effect. It was found that students' emotional intelligence scores significantly predicted their career construction total scores and scores belonging to the dimensions of clarification, exploration and preparation, but emotional intelligence and authenticity did not significantly predict the decision-making dimension. The results were discussed within the framework of the related literature and suggestions were made for researchers and practitioners.