Çocuklarda elektrikli/manuel diş fırçalamanın plak uzaklaştırmadaki etkinliğinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
Comperative evaluation of effectiveness of powered/manual toothbrushing on plaque removal in children
  1. Tez No: 832779
  2. Yazar: KÜBRA ÖZTÜRK ERKARTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA CEREN TUĞUTLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental plak, oral hijyen, dental plak indeksi, diş fırçalama, Dental plaque, oral hygiene, dental plaque index, tooth brushing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Diş çürüklerini ve periodontal hastalıkları önlemek için iyi bir ağız hijyeni şarttır. Ağız sağlığının korunmasında ise plak biyofilmlerinin etkili bir şekilde uzaklaştırılması çok önemlidir. Diş fırçalama, plak kontrolünde en etkili mekanik yöntemdir. Çocuklarda etkin diş fırçalama yapılması zor olduğundan çocuklara daha uygun olan diş fırçalama yöntemini bulmak gerekmektedir. Çocuk hastalarda yapılan elektrikli ve manuel diş fırçalarının başarısını kıyaslayan çalışmalarda hangi fırça tipinin daha üstün olduğuna dair kesin bir sonuca varılamamıştır. Bu araştırmada elektrikli ve manuel fırçaların plak uzaklaştırma konusundaki etkinliklerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda, farklı iki oral hijyen eğitim yönteminden hangisinin fırçalama etkinliği üzerinde daha olumlu sonuç sağladığını tespit edebilmek hedeflenmiştir. Araştırmaya 8-12 yaş grubundaki 40 çocuk hasta dahil edilmiştir. 20 çocuğa elektrikli, 20 çocuğa manuel diş fırçalama eğitimi verilmiştir. Bu gruplar da iki alt gruba ayrılmış ve bir alt grupta hastalara model üzerinde fırçalama eğitimi verilirken, diğer alt grupta ise video anlatımıyla eğitim verilmiştir. Her grup için ilk muayenede (0.gün), 15. gün ve 30. günde plak indeksi ölçümleri yapılmıştır. Dişler üzerindeki plak miktarlarını değerlendirmek amacı ile Silness & Löe Plak İndeksi kullanılmıştır. Ölçümler tamamlandıktan sonra yapılan istatistiksel analizler sonucunda, plak seviyelerinde en fazla azalma görülen grubun, elektrikli diş fırçası kullanan ve oral hijyen eğitimi model üzerinde verilen grup olduğu görülmüştür. Çocuk diş hekimlerinin, hastalarına diş fırçası önerisinde bulunurken, elektrikli diş fırçalarının plak uzaklaştırmadaki etkinliğinin yüksek olduğunu bilerek elektrikli diş fırçasını da tavsiye edebilecekleri ve oral hijyen eğitimlerini model üzerinde yüz yüze anlatarak yapmalarının daha motive edici olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Good oral hygiene is essential to prevent dental caries and periodontal diseases, and effective removal of plaque biofilms is crucial in maintaining oral health. Tooth brushing is the most effective mechanical method for plaque control. Since it is difficult to perform effective tooth brushing in children, it is necessary to find a tooth brushing method that is more suitable for children. In studies comparing the success of electric and manual toothbrushes in paediatric patients, no definite conclusion has been reached as to which brush type is superior. The aim of this study was to evaluate the comparative effectiveness of electric and manual toothbrushes in plaque removal. At the same time, it was aimed to determine which of the two different oral hygiene education methods provided more favourable results on brushing efficiency. Forty children aged 8-12 years were included in the study. 20 children received electric toothbrushing training and 20 children received manual toothbrushing training. These groups were also divided into two sub-groups and in one sub-group, patients were given brushing training on the model, while in the other sub-group, training was given with video narration. Plaque index measurements were made for each group at the first examination (day 0), day 15 and day 30. Silness & Löe Plaque Index was used to evaluate the amount of plaque on the teeth. As a result of the statistical analyses performed after the measurements were completed, it was seen that the group with the highest reduction in plaque levels was the group that used electric toothbrushes and received oral hygiene education on the model. It was concluded that while pediatric dentists recommend toothbrushes to their patients, they can also recommend electric toothbrushes, knowing that the effectiveness of electric toothbrushes in plaque removal is high, and it is more motivating to provide oral hygiene education by explaining face-to-face on the model.